Atrajojančių gyvūnų gaminamas metano kiekis yra nežinomasis, labai svarbus klimato moksluose, nes jis yra reikšminga šiltnamio dujų dalis. Dabartiniai metano matavimo kiekiai yra arba invaziniai, arba reikalauja labai daug darbo ir ypatingų sąlygų.

Naujas mokslinis darbas, publikuotas leidinyje „Animal Feed Science and Technology“, gali padėti paprasčiau išmatuoti ir laukinių, ir auginamų gyvūnų išskiriamą metaną.

Archeolis – gerai ištirta molekulė, kurios esama tokių atrajotojų, kaip karvės, žarnynuose gyvenančių primityvių vienaląsčių organizmų membranose. Šie vienaląsčiai padeda virškinti maistą, o virškinimo metu išsiskiria metanas.

„Archeolis išmatuotas įvairiuose kontekstuose ir naudojamas įvairiems tikslams, tačiau, kiek mums žinoma, tai yra pirmas kartas, kai jis susietas su metano išskyrimu“, tvirtina tyrimui vadovavusi Leedso universiteto (D. Britanija) mokslininkė Fiona Gill.

Atlikus santykinai nedidelį tyrimą Dr. F. Gill su kolegomis 12 jaučių maitino dviem skirtinomis dietomis – vieną sudarė žolės, o kitą – koncentruoti pašarai. Buvo matuojamas galvijų išmatose esančio archeolio kiekis ir išskiriamo metano kiekis.

Iki šiol metano matavimas būdavo atliekamas uždarose patalpose, kuriose galima tiksliai išmatuoti gyvulių dujų suvartojimą ir išskyrimą arba į gyvūnų skrandžius suleidžiant tokių dujų, kaip sieros heksafluorido – šių dujų išskyrimą galima ganėtinai tiksliai išmatuoti.

Abu metodai yra gana sudėtingi, todėl negali būti taikomi plačiai, o laukiniams gyvūnams negali būti taikomi apskritai. Dabar mokslininkų atrasta koreliacija tarp mitybos, archeolio koncentracijos ir metano gamybos gali palengvinti skaičiavimus.

„Nustatyta aiški koreliacija tarp tarp didesnės metano gamybos ir siloso dietos, o tai atitinka didesnę archeolio koncentraciją išmatose. Taigi, esama bendros koreliacijos tarp metano išskyrimo ir archeolio koncentracijos“, - sakė Dr. F. Gill.

Dr. F. Gill pabrėžė, kad reikės atlikti didesnės apimties tyrimų siekiant nustatyti tikslesnį funkcinį ryšį tarp junginių. Tačiau metanas kaip šiltnamio dujos yra 20 kartų stipresnės už anglies dvideginį, todėl toks patikslinimas bus labai naudingas.

„Yra neabejotinas poreikis tiksliau nustatyti gyvūnų išskiriamo metano kiekį“, - sakė mokslininkė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją