Veido kaukių trūkumas yra akivaizdus, o internete plinta „virusų ir bakterijų kaukių žudikių“ reklamos. Infekcijų kontrolės gydytoją, vidaus ir medicinos auditorę Aušrą Macijauskienę būtent tokios reklamos ir paskatino susisteminti ir trumpai bei aiškiai pateikti gyventojams informaciją apie daugkartinio naudojimo medžiagines kaukes. Šia informacija A. Macijauskienė pasidalino savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

„Ši idėja gimė, nes labai daug reklamų yra apie visokias „kaukes žudikes“, yra peršama nuomonė, kad tos kaukės – kaip šventa karvė. Žinau, kad ši situacija yra ne ta, kad mes galėtume sakyti, jog jų (veido kaukių – Delfi) nenaudokite. Manau, kad naudoti jas būtinai reikia, tik reikia sudėlioti žaidimo taisykles“, – sako A. Macijauskienė.

Kiek laiko galima nešioti respiratorių?

Yra ir tų lietuvių, kurie spėjo nusipirkti medicininių kaukių ar respiratorių ir nesiruošia namuose siūtis veido kaukių. A. Macijauskienė teigia, kad kiekvienas gamintojas nurodo savo kaukės eskploatacinį laiką. „Tai nereiškia, kad jis toks ir turi būti. Dažniausiai nurodo 24 valandas. Bet gamintojas visada galvoja, kad jūs tos kaukės taip ir nenusiimsite nuo veido. Tai reiškia: kiek užsidėjote – tiek. Todėl tas eksploatacijos laikas pasislepia po bendra rekomendacija, kuri yra – kaukę naudoti vieną kartą“, – teigia specialistė.

Jei jau užsidėjote respiratorių, A. Macijauskienė pataria jį dėvėti kuo ilgesnį laiko tarpą. Medikė pasakoja, kad kai dirbo su tuberkulioze sergančiais pacientais, užsidėtą kaukę stengdavosi išsaugoti kuo ilgiau. „Mes stengėmės net pietų pertraukų neturėti, nevalgyti, negerti, o išlaikyti tą vieną kaukę, kad ją išnešiotume tas 8 valandas. Veide matydavome įspaustą savo antrą veidą. Gali atsisėsti, pakelti kojas, bet pageidautina – nevalgyk, negerk, išlaikyk kaukę. Su tokiomis karo lauko sąlygomis dabar dirba medikai. Jie supranta, kad ant veido užsidėjo aukso vertės daiktą“, – teigia specialistė.

Medicininė kaukė, pasakoja medikė, yra skirta vieno paciento apžiūrai. Anot jos, jei paciento vizitas trunka 30 minučių, tai medikas su kauke ir būna 30 minučių. Tačiau, jei asmuo dirba operacinėje šalia chirurgo, su medicinine kauke gali išbūti ir 4 valandas. „Kaukė nusiimama tada, kada ji pradeda drėgti. Drėkimas prie veido iš tikrųjų duoda ženklą – nusiimk kaukę, ji nesaugi“, – sako A. Macijauskienė.

Pasiteiravus, ar įmanoma jau dėvėtą kaukę dezinfekuoti ir panaudoti dar kartą, A. Macijauskienė sako, kad lietuvis yra toks nuostabus žmogus, kuris perdirba rekomendacijas. „Gamintojas aiškiai pasako – jokiu būdu negalima naudoti“, – pabrėžia A. Macijauskienė.

Medikė sako, kad žino, ką šiuo metu su veido kaukėmis daro jos kolegos. Anot jos, jie veido kaukes renka, dezinfekuoja ir sterilizuoja. Tačiau ji griežtai pabrėžia, kad tokios priemonės yra išgyvenimo klausimas ir gyventojai neturėtų bandyti daryti tai, ką daro be reikalingų priemonių likę medikai.

„Šis audinys (vienkartinių veido kaukių – Delfi) nėra skirtas jokiai dezinfekcijai namų sąlygomis. Gyventojai turi žinoti, kad jos yra vienkartinės ir nedarytų to, ką daro mūsų medikai. Jie turi tam reikalingus sterilizatorius“, – sako medikė.

Kaip reikia dezinfekuoti daugkartinio naudojimo medžiaginę veido kaukę

„Daugkartinę, namų sąlygomis pasigamintą kaukę nešioti galima 1–2 valandas arba iki tol, kol kaukė sudrėgsta. Medžiaginių kaukių gali būti sintetinių, kurios labai greitai išgarina drėgmę ir žmogus labai negreitai pajus ją. Dėl to būtų labai gerai, jei žmogus nesitampytų ir nesinešiotų kaukės kišenėje. Jeigu žmonės tikrai pagautų kampą, kaip taisyklingai nešioti kaukę, jie būtų dalinai saugūs“, – sako A. Macijauskienė.

Savo „Facebook“ įraše A. Macijauskienė paaiškina, kad daugkartines kaukes galite pasigaminti iš to, ką turite po ranka: senos medvilninės paklodės, lininio rankšluosčio ar kt. „Nuspręskite kelių sluoksnių kaukę ruošiatės daryti. Visada turėkite pasiruošę švarias kaukes, blogiausiu skubos atveju – naudokite šaliką, skarą, bet kokį audinį, pvz.: patekus į kosinčio, čiaudinčio tarpą, transportavimui į ligoninę (apsaugoti GMP, medikus, aplinkinius) ar pan.“, – rašo A. Macijauskienė. Anot jos, kaukė neturėtų turėti daugiau nei 12 sluoksnių.

Gera žinia ta, kad jei jau namuose pasigaminote kaukę, jai galima atlikti ir higieninę priežiūrą: skalbti, dezinfekuoti, išlyginti. Švarią kaukę vėl galima užsidėti vienam kartui, o nusiėmusi – vėl atlikti higieninę priežiūrą.

A. Macijauskienė savo instrukcijoje nurodo, kaip kaukę išskalbti rankomis. „Skalbiant rankomis: į puodą prisipilkite šilto vandens ir pasidarykite silpną muilo tirpalą, pamerkite kaukes ir atsargiai (nesitaškant purslais) patrinkite. Išskalaukite po maža srovele tekančiu vandentiekio vandeniu. Dezinfekuokite.

Skalbiant skalbimo mašinoje: nustatykite 70 laipsnių C temperatūros ar kt. aukščiausią temperatūrinį režimą. Trumpų „ekonominių“ skalbimo režimų nenaudokite“, – pataria specialistė.

Dezinfekuoti kaukę galima kaukę pamerkus į vandenį, kurio temperatūra yra nežemesnė nei 70 laipsnių C ir laikant ne trumpiau nei 25 minutes. „Jei kaukė medvilninės, marlės – galite pavirinti 1–2 min. (privesti prie užvirinimo temperatūros ir uždengus puodą leisti ataušti). Išskalbus skalbimo mašinoje dezinfekcijos nereikia, galite lyginti.

Lyginimas. Lyginkite drėgną kaukę iki sausumo“, – moko A. Macijauskienė.

Pašnekovė pabrėžia, kad medžiaginės kaukės virusus ir bakterijas sulaiko mechaniškai apie 50 proc. „Įsivaizduokite, rizika sumažėja du kartus. Vis tiek bet kokiu atveju, jei žmogus neturi medicininės kaukės, jeigu jis neturi to respiratoriaus, jeigu jam būtina išeiti apsipirkti, jis vienas šeimoje paskirtas, visi savizoliacijoje, o jis atlieka šį darbą, tai būtų labai svarbu, kad nuo šios akimirkos, jis neišeitų nuogu, gražiu veidu. Būtina, kad jis ant savo veiduko užsidėtų kaukę. Jeigu jis užsideda tą daugkartinio naudojimo kaukę, tegu tai būna, kad ir šalikas.

Svarbiausia, kad jūsų pasidaryta kaukė turėtų kuo daugiau sluoksnių ir kuo glaudžiau priglustų prie veido. Labai idealu, jei žmogus nešioja akinius, tai jis tikriausiai nepasieks savo akių gleivinės. Tai bendriniai dalykai, kad žmogus saugotųsi“, – teigia pašnekovė.

Daugiau naudingų patarimų, kaip rūpintis bei dėvėti daugkartinio naudojimo medžiagines kaukes galite rasti A. Macijauskienės „Facebook“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)