Pasak Meksikos nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto (INAH) mokslininkų, tai, kaip buvo nukirstos aukų galvos, yra akivaizdus įrodymas, kad šis statinys buvo siejamas su mirtimi ir požeminio pasaulio dievais. Manoma, kad nelaimėliams galvos buvo nukirstos tam, kad ši piramidė taptų šventa ir įtvirtintų savo ryšį su pomirtiniu pasauliu.

Šiurpi piramidė, stūksanti Moral Reformos archeologinėje vietovėje Jukatano pusiasalyje ir žinoma neproporcingai nuobodžiu pavadinimu „18-oji struktūra“, greičiausiai buvo statoma etapais, ir tam, kad kiekviena užbaigta jos dalis būtų pašventinta, reikėdavo aukoti žmonių aukas. Taigi mokslininkai mano, kad abi masinės egzekucijos buvo susijusios su svarbiais šventyklos statybų momentais.

Manoma, kad pirmoji iš jų galėjo būti surengta vėlyvuoju ikiklasikiniu laikotarpiu, kuris truko maždaug nuo 300 m. pr. m. e. iki 250 m. po Kristaus. Nors tikslus skeletų amžius dar nenustatytas, tačiau palaikus datuoti šiuo laikotarpiu padeda tokios kartu su jais rastos 567 daiktinės aukos kaip pakabukai iš karoliukų, iečių antgaliai ir kaulinės adatos.

Senesnė kapavietė, kurią sudaro septyni atskiri kapai, glaudė mažiausiai 12 aukų kaulus. Panašu, jog kai kurios aukos iškart po mirties buvo pasodintos į sėdimąją padėtį, o kitos buvo perkeltos į šventyklą iš kitos vietos, kur prieš tai buvo palaidotos. Dėl šios priežasties daugelis skeletų anatomiškai nėra vientisi.

Deformuotos kaukolės

Šioje vietoje taip pat buvo aptikta ir antroji trylikos kapų virtinė, datuojama vėlyvuoju klasikiniu laikotarpiu, kuris truko 600 – 900 m. po Kr. „Šiuose kapuose suskaičiavome aštuonis asmenis, kuriems buvo nukirstos galvos, o jų kūnų dalys sukapotos ir padėtos atskirai, kad pašventintų šventyklą“, – pranešime spaudai teigė tyrimų koordinatorius Francisco Apolinaras Cuevas Reyesas.

Abiejose kapavietėse buvo palaidoti jauni suaugę vyrai, turėję pakitusių formų kaukoles. Pasak F. A. Cuevas Reyeso, ši „fizinė savybė buvo pasiekta sąmoningai, jauname amžiuje nešiojant galvos įtvarus, nes ikikolumbinėje majų visuomenėje tai kėlė šių asmenų statusą. Panašiai buvo ir su dantimis: du individai iš vėlyvojo klasikinio periodo turėjo modifikuotus dantis – jų priekiniai dantys buvo nudildyti ir turėjo nefrito inkrustacijas“.

Tyrinėtojai teigia, kad visos išvados, padarytos iš šių atradimų, yra preliminarios, ir Moral Reformos kasinėjimai tęsiasi toliau – archeologai bando sudėlioti kruvinas detales ir tiksliau išsiaiškinti, kas vyko mirtinoje piramidėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)