Vienas iš žiedų – beveik 500 metų, kitas – maždaug 350 metų amžiaus. Abu žiedus 2020 m. liepą lobių ieškotojai Andy Tayloras ir Grahamas Harrisonas rado Rašklife, apie 40 km nuo žymiosios Šervudo girios. Tik dabar, paaiškėjus, kam šie žiedai priklauso ir kokio jie amžiaus, buvo paviešintos jų nuotraukos.

15 gramų sveriantis žiedas, kurio vidinėje pusėje išgraviruota paslaptinga žinutė „I Meane Ryght“, datuojamas apie 1560 m. Mark Laban / Hansons / SWNS nuotr.

15 gramų sveriantis žiedas, kurio vidinėje pusėje išgraviruota paslaptinga žinutė „I Meane Ryght“, datuojamas apie 1560 m. Tokie žiedai buvo populiarus XVI a. meilės ženklas.

Ekspertai mano, kad jis galėjo būti Notingemo šerifo arba jo šeimos narių paslėpto lobio dalis.

15 gramų sveriantis žiedas, kurio vidinėje pusėje išgraviruota paslaptinga žinutė „I Meane Ryght“, datuojamas apie 1560 m. Mark Laban / Hansons / SWNS nuotr.

Neįtikėtina tai, kad po to, kai G. Tayloras aptiko žiedą su paslaptinga žinute, vos po penkių minučių netoliese kitą žiedą rado jo bičiulis Grahamas Harrisonas.

Jo aptiktas signetinis žiedas su pavaizduotomis dviem gulbėmis priklausė Notingemo šerifo šeimai, praneša „The Daily Mail“.

Signetinis žiedas priklausė Notingemo šerifui.  Mark Laban / Hansons / SWNS nuotr.

„Radau jį saulėtą 2020 m. liepos dieną. Kasinėjau su grupele žmonių iš lobių ieškotojų klubo. Buvome ūkio paskirties žemėje Radklife prie Trento, Rašklife, Notingamšyre. Buvo taip karšta, kad nusprendžiau grįžti į automobilį pasiimti gėrimą ir atsigaivinti. Tą akimirką man pasisekė, nes vos pasisukau atgal, užfiksavau puikų stiprų signalą. Iškasiau duobutę, o ten buvo žiedas, kuris tiesiog žiūrėjo į mane. Tai buvo stulbinamas radinys. Kai pasigirsta toks signalas, niekada nežinai, ar tai bus žiedas, ar senovinis lobis“, – teigė A. Tayloras.

Praėjus vos penkioms minutėms nuo to laiko, Andry bičiulis Grahamas netoliese iškasė kitą žiedą, priklausiusį Notingemo šerifo šeimai. Anot lobių ieškotojų, tą pačią dieną toje vietovėje buvo aptikta ir keletas monetų.

„Esu 95 proc. įsitikinęs, kad ir žiedai, ir monetos iš pradžių priklausė tam pačiam asmeniui. Visi jie buvo rasti vienas šalia kito, maždaug 10 kv. m. plote. Tiesa, gruntas kažkada buvo sumaišytas dėl čia nutiesto vamzdžio, todėl iš pradžių žiedai galėjo būti dar arčiau vienas kito. Mano nuomone, čia vienu metu buvo užkasta vertingų daiktų slėptuvė. Legenda byloja, kad Notingemo šerifo šeima slėpė brangenybes, todėl mano aptiktas žiedas galėjo priklausyti jam arba kažkam iš jo artimųjų. Be to, tai gali būti vyriškas „meilės ženklo“ žiedas, o tai neįprasta. Pagal pranešimą, kurį gavau iš Britų muziejaus, tai antras pagal dydį kada nors matytas tokio tipo žiedas“, – pasakojo žiedą radęs A. Tayloras.

15 gramų sveriantis žiedas, kurio vidinėje pusėje išgraviruota paslaptinga žinutė „I Meane Ryght“, datuojamas apie 1560 m. Mark Laban / Hansons / SWNS nuotr.

Žiedai aukcionuose įvertinti 2000-8500 svarų sterlingų (2300-9900 eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)