"Europos Komisijos paskelbta ataskaita akivaizdžiai parodė, jog Lietuva turi daug dirbti, jei norima pasiekti bent jau Europos Sąjungos vidurkį", - BNS sakė Lietuvos Vyriausybės ir bendrovės IBM įmonės bendrai įkurto Lietuvos tyrimų centro generalinis direktorius Tomas Deržanauskas, komentuodamas ketvirtadienį paskelbtą EK ataskaitą.

"Būtina išmokti pasinaudoti jų (mokslinių tyrimų - BNS) teikiamais vaisiais, o ne paprasčiausiai parduoti savo darbą, gaunant vienintelę grąžą – patento autorystę, o pelną atiduodant idėjas perkančioms užsienio kompanijoms", - kalbėjo T.Deržanauskas.

Pasak jo, Lietuvos mokslininkai turi "genialių" idėjų, tačiau žinios, kaip pasinaudoti mokslinių tyrimų rezultatais ir iš intelektinės nuosavybės gauti realią grąžą, ateina tik su laiku.

Pernai gruodį įsteigtas Lietuvos tyrimų centras kartu su IBM šiuo metu kuria 6 mokslinius projektus.

Ketvirtadienį EK paskelbtoje 2011 metų ataskaitoje apie inovacijų konkurencingumą bendrijoje skelbiama, jog Lietuva yra viena mažiausiai lėšų moksliniams tyrimams skiriančių Europos Sąjungos (ES) valstybių. Anot EK, Lietuvoje valdžios institucijų skiriama dalis moksliniams tyrimams yra arti ES vidurkio, tačiau verslas tyrimams išleidžia bene mažiausiai ES.

Lietuva 2009 metais arti ES vidurkio buvo pagal viešojo sektoriaus tyrimams skiriamą BVP dalį - 0,64 proc. (ES - 0,74 proc.), tačiau Lietuvą žemyn tempė menkos verslo išlaidos moksliniams tyrimams - tam išleista vos 0,2 proc. BVP. ES verslo dalis mokslui siekė 1,25 proc. bendrijos BVP.

Apie mokslines iniciatyvas šiemet paskelbė ir daugiau bendrovių. Lietuvos operatorė "Omnitel", Kinijos telekomunikacijų gigantas "Huawei Technologies" ir Vilniaus universitetas šiemet rudenį atidarys bendrą mokslinę laboratoriją, su Vilniaus universitetu mokslinių tyrimų srityje šiemet sutarė bendradarbiauti ir telekomunikacijų bendrovės "Tele2" bei "Nokia Lietuva" - bendrovės skirs finansinę paramą universiteto mokslininkų tyrimams.