Joje teigiama, kad atliekos nepavojingos ir dėl savo ypatybių negali užsidegti. Tačiau gyventojai pasigenda gilesnės analizės ir atsakymų į konkrečius klausimus. „Ataskaita parengta žvelgiant tik iš ekonominės pusės. Ekologinis aspektas detaliai nenagrinėjamas, nepaaiškinama, koks bus gamyklos poveikisžmonių sveikatai, dirvožemiui, vandeniui. Tik žiūrima, kaip kuo mažiau investuoti“, – vakar per spaudos konferenciją kalbėjo Lazdynų bendruomenės savivaldos narys Tomas Andrijauskas.

Konferencijoje dalyvavusi Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovė Janina Gadliauskienė pabrėžė, kad Lazdynų bendruomenė nėra iš esmės nusiteikusi prieš atliekų deginimą, nes tai – pažangus būdas. Gyventojams esą nerimą kelia gamyklos vieta, galingumas ir jos veiklos kontrolės trūkumas. „Už pažeidimus numatytos baudos juokingai mažos“, – atkreipė dėmesį J.Gadliauskienė.

Dalį tiesos nutyli?

Liepos 14 d. pristatytos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos rezultatais aplinkosaugininkai abejoja, nes degant atliekoms išsiskirtų dūmai, kurių sudėtyje gausu kenksmingų, cheminių medžiagų: dulkių, rūgščių, sunkiųjų metalų, anglies junginių ir kitokių teršalų.

Lazdynų bendruomenė nesuvokia, kodėl gamyklą spiriamasi statyti būtent ten, kur ir taip didelė tarša. „Kenčiame nuo dvoko, ateinančio nuo dumblo valymo aikštelės, netoli stovi medicininių atliekų deginimo gamykla“, – vardijo T.Andrijauskas.

Lazdyniečius palaikantis Gerosios Vilties bendruomenės pirmininkas Vladimiras Daričevas įsitikinęs, kad įmonė „COWI Baltic“, vertinusi poveikį aplinkai, tiesiog nutyli, kad toje teritorijoje jau dabar yra keletas įmonių, kurios teršia. „Jie pateikia informaciją taip, tarsi nauja įmonė būtų vienintelė, – piktinosi V.Daričevas. – O kur dar netoli planuojama aplinkkelių ir „Akropolio“ statyba. Šios problemos turėtų rūpėti visiems vilniečiams, nes numatomos gamyklos dūmtraukio aukštis sieks apie 70 m. Vadinasi, sunkiosios dalelės nusės ir Senamiestyje, ir Naujamiestyje.“

Siūlo gamyklą statyti kitur

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Tėvynės sąjungos frakcijos narys sostinės taryboje Raimundas Alekna priminė, kad miesto savivaldybė atsakinga ne tik už komunalinių atliekų deginimą, bet ir už pirminės sveikatos priežiūrą. Pasak jo, dėl Lazdynuose veikiančių kelių aplinką teršiančių objektų gyventojų sergamumas šiame mikrorajone jau ir taip auga.

„Savivaldybė turėtų parodyti ryžtingą poziciją ir neleisti Lazdynuose statyti dar vienos gamyklos. Chroniškos ligos, atsiradusios teršalų fone, žmones kankintų visą gyvenimą“, – aiškino R.Alekna.

Procesas – aukštyn kojomis

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas miesto taryboje Arūnas Štaras sakė, kad atliekų surinkimas, tvarkymas ir deginimas yra pagrindinė savivaldybės problema.

„Iki šiol savivaldybė nėra pareiškusi pozicijos šiuo klausimu: ar bus ši gamykla, kur ji stovės, kiek kainuos. Blogiausia, kad pas mus kaip visada viskas vyksta aukštyn kojomis. Pirmiausia gamyklos iniciatorė turėtų būti savivaldybė, o ne privatus kapitalas. Tai ji turėtų nustatyti reikalavimus, skelbti konkursą. Šitas klausimas paleistas ankstesnės tarybos tikintis, kad procesas kaip nors praslys. Dabar Juozas Imbrasas vilkina klausimo sprendimą, o reikalai vis tiek po truputį juda pirmyn. Gerai, kad Lazdynų bendruomenė aktyvi. Jei ne gyventojai, aplinkos poveikio ataskaita jau būtų patvirtinta“, – kalbėjo A.Štaras.

Spręs miesto taryba

Dabar siūlymą įtraukti atliekų deginimo gamyklos statybų klausimą į Tarybos posėdžio, numatomo liepos 30 d., darbotvarkę pasirašė 23 žmonės.

Ar Vilniaus Lazdynų mikrorajone leisti statyti komunalinių atliekų deginimo gamyklą, turi nuspręsti Vilniaus miesto taryba, remdamasi įmonės „COWI Baltic“ atliktu poveikio aplinkai vertinimu. Parengti ataskaitą kainavo 100 tūkst. litų.

Kaltina nesąžiningumu

Anksčiau Vilniaus miesto taryba buvo nusprendusi nepritarti tokios gamyklos statybai Jačionių gatvėje 13, motyvuodama, kad reikia ieškoti kitos teritorijos. Todėl buvo sustabdytas minimos ataskaitos rengimas, nes savivaldybė nebuvo apsisprendusi, ar leisti statybas, ar ne. Tačiau Vilniaus miesto aplinkosaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius bendrovei „Cowi Baltic“ leido rengti poveikio aplinkai vertinimo studiją.

„Žmonių priešinimasis – natūrali reakcija, nes šalia statomas naujas įrenginys, neturime deginimo patirties. Tačiau atsakėme į visus gyventojams rūpimus klausimus, todėl man keista, kad jie vėl aiškina nieko nežinantys. Žmonės eina ne visai sąžiningu pareiškimų keliu. Netiesa, kad studija atlikta neįvertinus aplink jau esančių gamyklų, – viskas apskaičiuota“, – tikino Dana Bagdonavičienė, įmonės „COWI Baltic“, vertinusios būsimos atliekų deginimo gamyklos poveikį aplinkai, Aplinkosaugos skyriaus vadovė.

Jos teigimu, gamyklai ta vieta pasirinkta būtent ekonominiais sumetimais. Jėgainės pirmiausia turi būti statomos ten, kur būtų efektyviausiai išnaudojama energija.

Lazdynų pašonėje naują gamyklą planuoja statyti bendrovė Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla, netiesiogiai valdoma koncerno „Rubicon Group“.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Valdžios benamių būstai

Skaidrios balsadėžės traukia ne visus

Lazdynai nesudeda ginklų