2019 metais archeologai atrado 150 senovinių monetų Újlengyelo kaime, kuris yra maždaug už 50 km į pietryčius nuo Budapešto, rašo livescience.com. Šio atradimo paskatinti ir metalo detektoriais apsiginklavę archeologai ieškoti lobio grįžo į radinio vietovę 2020 metų gruodį, rašoma Ferenczy muziejaus „Facebook“ paskyroje.


Dvi dienas trukusiai ekspedicijai vadovavo muziejaus numizmatikos ekspertas Balázsas Nagyas, o jam padėjo bendruomenės archeologų asociacijos savanoriai. Ant netoliese esančio kalno mokslininkai iškasė nedidelę šachtą ir atrado į dvi dalis skilusį indą. Manoma, kad indas skilo dėl žemės arimo. Originaliai inde buvo laikoma tūkstančiai senovinių monetų, kurios dabar buvo rastos išmėtytos aplinkui laukuose.

Pasak pranešimo, naujai atrastą monetų kolekciją sudaro beveik 7 tūkst. Sidabrinių monetų bei keturios auksinės. Tuo metu, kai monetos buvo užkastos, maždaug apie 1520 metus. Jų vertė buvo tokia, kad už jas būtų buvę galima nusipirkti septynis arklius – pagal šių dienų standartus jų užtektų nusipirkti prabangų automobilį.

Seniausia moneta yra sidabrinis denaras. Tai sidabrinė Romos imperatoriaus Liucijaus Veruso, kuris valdė nuo 161 metų iki 169 metų, moneta. Naujausios monetos buvo nukaltos prie Liudviko II, kuris valdė Vengriją ir Bohemiją nuo 1516-1526 metais.

Keturios auksinės monetos buvo paslėptos medžiaginiame voke. Jos buvo išleistos Vengrijos karaliaus Matijaus I valdymo metais (1458-1490 metai).Tarp kitų radinių buvo ir reta moneta, išleista popiežiaus Pijaus laikais. 1458–1464 metais bei sidabrinės monetos, nukaltos valdant keliems kitiems XV ir XVI aamžių valdovams.

Tiksliai nežinoma, kodėl žmonės užkasė šias monetas, tačiau archeologai daro prielaidą, kad vengrai jas galėjo užkasti per Osmanų imperijos ataką 1526 metais.

„Tokio masto lobiai, kurie yra susiję su turkų plėšimais po Mohaco mūšio, Vengrijoje yra reti“, – teigiama „Facebook“ įraše.

Osmanų imperija, vadovaujama Suleimano Didžiojo, Mohaco mūšyje nugalėjo Vengriją ir jos sąjungininkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)