Paaugliai ir jauni žmonės turi žinoti, kad elektroninės cigaretės padidina užsikrėtimo koronavirusu riziką, nes jas rūkydami kenkiate plaučiams“, – pabrėžia viena iš tyrimo autorių, Stanfordo universiteto Medicinos mokyklos pediatrijos profesorė Bonnie Halpern-Felsher.

Tyrimas atskleidė, kad elektronines cigaretes rūkantiems jauniems žmonėms yra nuo penkių iki septynių kartų didesnė rizika užsikrėsti koronavirusu nei nerūkantiems žmonėms.

Šio tyrimo metu mokslininkai apklausė 4351 13-24 metų amžiaus žmones kiekvienoje Amerikos valstijoje. Gegužę apklausos dalyvių buvo klausiama, ar jie kada nors yra rūkę elektroninę cigaretę ar tradicinę cigaretę ir ar jie rūkė vieną ar kitą cigaretę per pastarąsias 30 dienų.

Tyrimo dalyviai taip pat atsakė į klausimus apie jiems pasireiškusius koronaviruso simptomus, ar jie buvo tirti dėl šios ligos, ar ji jiems buvo diagnozuota.

Dėl koronaviruso tirtų žmonių grupėje bet kuriuo metu praeityje elektronines cigaretes rūkiusiems žmonėms buvo penkis kartus didesnė tikimybė sulaukti teigiamo koronaviruso tyrimo lyginant su tais, kurie nerūkė, nurodoma tyrimo išvadose. O tiems, kas praėjusį mėnesį rūkė ir elektronines, ir tradicines cigaretes, ši tikimybė išaugo iki 6,8 karto.

„Jauni žmonės mano, kad jų amžius apsaugo juos nuo viruso arba kad jiems nepasireikš COVID-19 simptomų, tačiau duomenys rodo, kad tai ne tiesa kalbant apie tuos, kas rūko elektronines cigaretes“, – sakė tyrimo bendraautorė Shivani Mathur Gaiha.

„Šis tyrimas mums labai aiškiai parodo, kad jauniems žmonėms, kurie rūko elektronines cigaretes arba rūko ir tokias, ir tradicines cigaretes, yra didesnė rizika, ir tas padidėjimas nėra mažas. Jis tikrai didelis“, – pridūrė ji.

Jauniems žmonėms, kurie per paskutines 30 dienų rūkė ir elektroninių, ir tradicinių cigarečių, buvo beveik penkis kartus didesnė rizika, lyginant su nerūkiusiais, kad jiems pasireikš tokie koronaviruso infekcijos požymiai kaip kosulys, karščiavimas, nuovargis ir apsunkintas kvėpavimas.

Tyrimo metu buvo atsižvelgta į tokius veiksnius kaip amžius, lytis, tautybė, kūno masės indeksas, koronaviruso atvejų skaičius tame rajone bei tai, kaip žmonės laikėsi karantino apribojimų.

Ankstesni tyrimai taip pat parodė, kad rūkoriams yra didesnė rizika susirgti rimta koronaviruso forma, nes liga pirmiausia puola plaučius, kurių funkciją rūkymas silpnina.

Manoma, kad elektroninės cigaretės, esą, yra sveikesnis būdas rūkyti. Tiesa, dalis medikų mano, kad elektroninės cigaretės yra efektyvi pagalba siekiant visai mesti rūkyti.

Tačiau tyrimai rodo, kad elektroninės cigaretės silpnina plaučių galimybes kovoti su infekcijomis.

„Kai žmogaus plaučiai yra paveikti gripo ar kitos infekcijos, tradicinių cigarečių ar elektroninių cigarečių rūkymas sustiprina neigiamą infekcijos poveikį, lyginant su žmonėmis, kurie nerūko“, – savo tinklaraštyje gegužę rašė Tabako kontrolės tyrimų ir švietimo cento medicinos profesorius Stantonas Glantzas.

Tasmanijos universiteto mokslininkai žurnale „European Respiratory Journal “ praėjusį mėnesį rašė, kad turima įrodymų, kad „visos elektroninės nikotino perdavimo sistemos gali padidinti vartotojams riziką užsikrėsti koronavirusu“.

JAV lobistų grupė „Consumer Advocates for Smoke Free Alternatives Association“ anksčiau ginčijo, kad „nėra įtikinamų įrodymų“, kad elektroninės cigaretės didina jų vartotojams rizika užsikrėsti koronavirusu, ir teigė, kad labiau pažeidžiamus žmones daro tradicinės cigaretės.

Tačiau Stanfordo mokslininkų išvados gali paskatinti JAV vaisto ir vaistų administraciją (FDA) griežtinti tvarką dėl elektroninių cigarečių pardavimo jauniems žmonėms.

„Dabar yra tas laikas, – pareiškė B. Halpern-Felsher. – Reikia, kad FDA paskubėtų ir reguliuotų šiuos produktus. Ir privalome visiems tai papasakoti. Jeigu rūkai elektroninę cigaretę, didini savo riziką užsikrėsti koronavirusu ar kitomis plaučių ligomis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)