Tyrimas, kuriame dalyvavo 120 žmonių, parodė, kad moterys 5 proc. sėkmingiau atpažįsta veidus, nei vyrai.

Visiems dalyviams buvo 20 sekundžių rodomos nepažįstamų veidų nuotraukos ir paprašyta įsiminti juos.

Vėliau jų buvo paprašyta nurodyti tuos pačius veidus, kuriems buvo pašalintos ausys, plaukai ir apgamai. Šios nuotraukos buvo sumaišytos su 30-50 kitų veidų nuotraukų.

Mokslininkų teigimu, moterys yra geriau genetiškai užprogramuotos atpažinti veidus, kadangi jos turi atpažinti savo vaikus ir rūpintis jais.

Tyrimui vadovavusi mokslininkė Jennifer Steeves teigia: „Yra nedidelis, bet reikšmingas skirtumas, vertinant kaip patikimai ir kaip greitai vyrai ir moterys atpažįsta veidus. Panašu, kad moterims tai sekasi geriau, nei vyrams.

Gali būti, kad jos geriau užprogramuotos atpažinti veidus, kadangi joms reikia pastebėti savo palikuonių poreikius.“

Tačiau akivaizdu, kad ne visos moterys veidus atpažįsta gerai.
Populiariame filme „Ir velnias dėvi Prada“ Meryl Streep vaidina žurnalo vadovę Mirandą Priestly, kuriai padėjėja turi papasakoti apie kiekvieną žmogų, su kuriuo ji susitiks renginio metu.

Tyrimą vykdę mokslininkai teigia, kad rezultatų skirtumą galima paaiškinti tuo, kaip abiejų lyčių atstovai analizuoja veidą.

Jie atrado, kad nors moterys pasirodė geriau nei vyrai, tačiau homoseksualūs vyrai ir kairiarankiai atpažino daugiau veidų, nei kiti vyrai.

Jų teigimu, gali būti, kad moterys ir gėjai naudoja abu smegenų pusrutulius, atpažindami veidus ir juos įsimindami, o kiti vyrai naudoja tik vieną pusrutulį.

Psichologai tiki, kad moteris ir homoseksualius vyrus labiau domina emocijos kitų žmonių veiduose ir jų asmeninės savybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją