Asteroidas 2012 DA14 keliauja maždaug 8 kartus greičiau nei iš šautuvo išlėkusi kulka ir prie mūsų planetos priartės kur kas labiau nei Žemę supantis komunikacinių ir meteorologinių palydovų tinklas.

Labiausiai prie mūsų asteroidas priartės vasario 15 dieną, 21:24 val. Jis nebus matomas be optinės įrangos, tačiau stebėtojams iš Rytų Europos, Azijos ir Australijos gali pasisekti asteroidą pamatyti naudojant žiūronus ar nedidelį teleskopą. Pati geriausia šalis stebėjimui bus Indonezija.

NASA tikina, kad asteroido kelias apskaičiuotas labai tiksliai ir jie yra įsitikinę, kad 2012 DA14 nekliudys nei palydovų, nei pačios Žemės.

NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos (JPL) Žemei artimų objektų specialistas dr. Donas Yeomansas sakė: „Asteroidas yra maždaug futbolo lauko dydžio. Jo orbita yra labai gerai žinoma. Jis praskries 5000 mylių į palydovų žiedo vidų. Susidūrimo galimybės nėra“.

JAV agentūra informaciją apie asteroido kelią perdavė ir palydovų savininkams, bet dr. D. Yeomansas sakė: „Panašu, kad asteroidas į palydovų žiedo vidų įskries kaip tik per didelį tarpą tarp GPS, ryšių ir meteorologinių palydovų, taigi, labai mažai tikėtina, kad kažkuriam iš šių aparatų būtų pakenkta. Aš jokių problemų nesitikiu“.

Maždaug per metus Žemę apskriejantis 2012 DA14 Ispanijos astronomų buvo atrastas tik praėjusių metų vasarį. O kitą savaitę šis dangaus kūnas prie mūsų priartės labiau nei bet kada anksčiau. Dabartinis asteroido greitis yra 28 tūkst. km/h.

NASA skelbia, kad žemė ir maždaug 2012 DA14 dydžio objektas susiduria vidutiniškai kartą per 1200 metų. Paskutinis panašaus masto asteroido kritimas buvo 1908 metų Tunguskos įvykis Rusijoje, kuomet 2000 kvadratinių kilometrų teritorijoje buvo išguldyti medžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)