Valstybinė televizija per tiesioginę transliaciją parodė, kaip grįžimo kapsulė nusileido 8 val. 7 min. vietos (3 val. 7 min. Lietuvos) laiku, pakeldama dulkių debesį Kinijos šiaurinio Vidinės Mongolijos regiono stepėje.

Techniniai asistentai greitai atvyko ir atidarė kosminio laivo liuką bei įlipo vidun patikrinti, ar įgulos nariai saugūs. Kinijos kosminių skrydžių valdymo centre pasigirdo plojimai, kai buvo gauta žinia, kad astronautai jaučiasi gerai.

Besišypsantis misijos vadas Nie Haishengas pirmasis buvo iškeltas iš kapsulės 9 val. 31 min. (4 val. 31 min.). Jis buvo nuvestas prie krėslo ir pasodintas netoliese, laukdamas, kol išlips kiti įgulos nariai.

Antroji pasirodė astronautė Wang Yaping, kuri taip pat šypsojosi ir mojavo, bei Zhang Xiaoguangas.

15 parų trukusi "Shenzhou 10", kurio pavadinimas reiškia "Dieviškasis laivas", misija laikoma dar vienu žingsniu ambicingoje Pekino programoje, kurios tikslas - iki 2020 metų pastatyti nuolatinę kosminę stotį.

Šio skrydžio pagrindiniu akcentu tapo susijungimas su Kinijos orbitiniu kosminiu moduliu "Tiangong 1", atliekant bandymus, kurie turi padėti pasiruošti šaliai pasistatyti savo nuolatinę orbitinę stotį.

Kinija žmogų į kosmosą pirmąkart pasiuntė tik 2003 metais, o šalies kosminiai pajėgumai dar atsilieka nuo JAV ir Rusijos. Tačiau Pekino programa labai ambicinga, numatanti netgi naują žmonių išsilaipinimą Mėnulyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)