Rugsėjo 21 dieną astronautai Gui Haichao ir Zhu Yangzhu Kinijos kosminėje stotyje degtuku uždegė žvakę ir pademonstravo, kaip liepsna susiformuoja mikrogravitacijos sąlygomis. Visa tai atlikta ne specialioje saugioje laboratorijoje, o bendroje kosminės stoties erdvėje, kur vyksta filmavimai.

Kinijos astronautai uždegė žvakę kosminėje stotyje. CNSA nuotr.

Eksperimento metu paaiškėjo, kad liepsna atrodo beveik sferinė, o ne lašo formos, kaip įprasta Žemėje, normalios gravitacijos sąlygomis.

Uždegta žvakė Žemėje liepsnoja mums įprasta forma dėl taip vadinamos „plūdrumo konvekcijos“, kai karštas oras kyla aukštyn, o šaltas leidžiasi žemyn. Liepsna sušildo aplink esantį orą, jis kyla į viršų ir yra pakeičiamas šaltesniu oru. Dėl šio proceso susiformuoja žvakės liepsnos forma, rašo space.com.

Kinijos astronautai uždegė žvakę kosminėje stotyje. CNSA nuotr.

Tuo tarpu mikrogravitacijos sąlygoms žvakės liepsna yra sferinė, kadangi sunkesnės ir šaltesnės dujos „nebetraukiamos“ žemyn ir dėl to nėra galimybės susiformuoti lašo formos liepsnai.

Tiesiogiai transliuojama paskaita buvo ketvirtoji vadinamoji „Tiangong klasė“, kurią surengė Kinijos kosminės stoties astronautai. Jie bendravo su mokiniais Kinijoje, demonstravo įvairius mikrogravitacijos reiškinius ir parodė, kad daugelis fizikinių procesų kosmose vyksta kitaip nei Žemėje.

Kinijos astronautai uždegė žvakę kosminėje stotyje. CNSA nuotr.

Tokie eksprimentai su atvira ugnimi yra draudžiami Tarptautinės kosminės stoties astronautams – ten galioja griežtos taisyklės dėl degių medžiagų ir atviros liepsnos naudojimo.

Griežtos priešgaisrinės saugos priemonės TKS įvestos iš dalies po to, kai 1997 metais Rusijos kosminėje stotyje „Mir“ kilo didžiulis gaisras, rašo NASA.

Vis dėlto, TKS yra atliekami eksperimentai su degimo procesais, tačiau tai daroma specialiai tam suprojektuotoje saugioje laboratorijoje.

„Tiangong“ stotis taip pat turi savo degimo eksperimentų laboratoriją, skirtą moksliniams, o ne mėgėjiškiems šios srities tyrimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją