Erdvėlaivis „Shenzhou-17“ buvo paleistas iš Jiuquano paleidimo aikštelės sausringoje šiaurės vakarų Kinijoje 11.14 val. vietos laiku (6.14 val. Lietuvos laiku), juo išskrido trijų astronautų komanda, jauniausia nuo tada, kai buvo pastatyta kosminė stotis.

Įgulai vadovauja Tang Hongbo, pirmą kartą grįžtantis į kosminę stotį. Kartu su juo keliauja 30 metų Tang Shengjie ir Jiang Xinlinas. Įgulą sudaro vien vyrai, jų vidutinis amžius – 38 metai. Jie orbitoje atliks „įvairius kosmoso mokslo ir taikomųjų programų bandymus bei eksperimentus“, trečiadienį sakė Kinijos kosmoso agentūros atstovas.

Ankstesnės „Shenzhou-16“ įgulos nariai, jau beveik penkis mėnesius dirbantys stotyje „Tiangong“, rengiasi priimti trijulę ir kitą savaitę grįžti į Žemę. Per tiesioginę transliaciją buvo parodyta, kaip kosminėje stotyje esanti įgula stebėjo pakilimą.

Raketai skriejant maždaug 15 minučių, kosmoso programos pareigūnas paskelbė, kad paleidimas buvo „visiška sėkme“. Stotis „Tiangong“ yra Pekino kosmoso programos brangakmenis, joje nuolat rotuodamasi dirba trijų astronautų komanda.

Prezidentas Xi Jinpingas ypač rūpinasi Kinijos „kosmoso svajone“ vadinama programa. Į ją šalis, kurios ekonomika pagal didumą yra antra pasaulyje, įdėjo milijardus dolerių, kad pasivytų JAV ir Rusiją. Birželio mėnesį į orbitą pirmą kartą keliavo ir civilis – Beihango universiteto profesorius Gui Haichao. Ši įgula grįš į Žemę spalio 31 d., trečiadienį pranešė pareigūnas.

Pekinas taip pat siekia iki 2030 m. pasiųsti komandą į Mėnulį ir ant jo paviršiaus pastatyti bazę. Trečiadienį pareigūnas pakartojo, kad „tikslas iki 2030 m. išlaipinti kinus Mėnulyje bus pasiektas, kaip numatyta“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)