Pasak Dainavos bendruomenės pirmininkės Redos Vasiliauskienės, mūsų namuose iš kiekvieno dešimtuko laikomų šunų, tik trys - registruoti. Visi kiti - nelegalai. "Sumažinkite mokesčius, tai gyventojai įsigis dar daugiau šunų. Jau ir taip mes nuo jų kenčiame", - sakė ji.

Bendruomenės centro vadovė nusistebėjo, ar nėra mieste svarbesnių reikalų, kaip tos "šuniškos" problemos. Ji atkreipė dėmesį į tai, kad daugybę metų Kaune tik kalbama apie infrastruktūrą gyvūnams laikyti, bet ji net nepradėta kurti.

Gyvūnų globos organizacijos atstovai taip pat priminė merui, kad Kaune nėra nė vienos šunų vedžiojimo aikštelės, nėra ir specialių šiukšliadėžių šunų ekskrementams.

Anot Vyriausybės atstovo Kauno apskričiai Vasilijaus Popovo, šunys - nėra socialinės paramos objektas. Jei siūloma mažinti mokesčius tik todėl, kad žmonės už juos vengia mokėti, tai labiau reikėtų mažinti mokestį už šilumą, nes už ją dar daugiau kauniečių nemoka. V. Popovo dvidešimties metų gyvenimo Šilainių daugiabutyje patirtis jam netgi pirštų mintį uždrausti tokiuose namuose laikyti šunis.

"Tikrai to nereikia daryti, - sakė kolegijos posėdyje miesto tarybos narys Kęstutis Mikėnas. - Jei žinoma, kiek mieste yra neregistruotų šunų, tai kodėl neefektyviai dirba tarnybos, kurios turi pasirūpinti išspręsti šias problemas? Paprašykim, ir gyventojų bendruomenės pagelbės, nes tai - ir jų problemos".

VŠĮ "Gyvūnų registravimo centro" duomenimis, mieste nuo 2006 m. kovo iki 2008 birželio užregistruoti 6867 naminiai gyvūnai (6297 šunys ir 570 kačių). Tik 61 agresyvių šunų šeimininkas turi leidimą juos laikyti, nors iš viso įregistruoti 338 agresyvios veikslės šunys.

Per šį laikotarpį surinkta 235622 Lt litų vietinės rinkliavos. Deja, pradelstų įsiskolinimų suma siekia ketvirtį milijono litų. Naivu tikėtis, kad sumažinus mokesčius atsiras daugiau norinčių juos mokėti. Juo labiau kai rinkliavos už šunis ir kates Kaune - mažiausios.

Mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius įsitikinęs, kad registracija ar mokesčiai neturėtų kliudyti gyvūną globoti kokiam vienišam, pasiligojusiam ar senam žmogui. Jis turi būti atleistas nuo bet kokių rinkliavų. Ir kalbų apie draudimus laikyti šunis miesto butuose negali būti. "Gal geriau registruokim alkoholikus ir prieš juos pasisakykim", -ironizavo vicemeras.

Kolegija jokių sprendimų dėl gyvūnų globos taisyklių pakeitimų nepriėmė. Nerado ir daugybės su jų laikymu mieste susijusių problemų sprendimo. Jo ieškos kolegijos siūlymu Kauno miesto savivaldybėje sudaroma speciali taryba.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją