Svetainė lifeslittlemysteries.com palygino Jėzaus atliktus stebuklus, kaip jie aprašyti evangelijose, su daugiau vargo reikalaujančiomis pastangomis siekiant panašaus rezultato.

Nekaltas prasidėjimas

Pasak Biblijos, Kristus buvo pradėtas nekaltai, todėl sakoma, kad jis Dievo ir Mergelės Marijos sūnus. Šiandien apie nekaltus prasidėjimus net rašyti neverta – dirbtinis apvaisinimas yra įprastinė procedūra, kurią atliekant vyro sperma arba sušvirkščiama į motinos gimdos kaklelį, arba panaudojama apvaisinant kiaušialąstę Petri lėkštelėje (po to kiaušialąstė grąžinama į moters organizmą). Bet kuriuo atveju, seksas nėra reikalingas.

Pirmąjį dirbtinį apvaisinimą italų mokslininkas Lazzaro Spallanzani atliko dar 1786 metais, jis eksperimentavo su kale. Po ketverių metų jo sėkmę su moterimi sugebėjo pakartoti anglas Johnas Hunteris. Šiais laikais toks pastojimo būdas yra dažniausiai naudojamas vienišų moterų bei homoseksualių moterų porų.

Vandens vertimas vynu

Deja, iki Jėzaus grįžimo į žemę gyvųjų ir mirusiųjų teisti, mums teks išleidinėti bent po 20 litų už geresnio vyno butelį. Panašu, kad mokslininkai netgi nesistengia atrasti būdų vandenį akimirksniu paversi Cabernet Sauvignon. Geriausia, kas šiuo atžvilgiu iki šiol pavyko, tai vandens paskaninimas šnypčiosiomis tabletėmis.

Luošio išgydymas

„Apaštalų darbuose“ rašoma, kad Jėzus pagydė luošį ir šis pradėjo vaikščioti. Ar mokslininkai tai sugebėtų?

Neseniai šia kryptimi žengti pirmieji žingsniai. Kelios mokslininkų grupės nepriklausomai vysto terapijas, kurios paralyžiuotiems žmonėms gali grąžinti gebėjimą stovėti ir vaikščioti. Šių terapijų pagrindas – naujos žinios apie stuburo smegenų nervų plastiškumą. Kentucky nugaros smegenų pažeidimų tyrimų centro mokslininkai kuria eksperimentinę terapiją ir prieš kelias savaites jiems pavyko ant kojų pastatyti du žmones, kurie iki tol nevaldė savo apatinių galūnių. Padedami medikų šie žmonės netgi sugebėjo žengti kelis žingsnius.

Taikant šį metodą elektrine srove veikiamas nugaros smegenų nervų tinklas, o dėl elektros srovės be smegenų įsikišimo inicijuojami judesiai. Taip stimuliuojant nervus pamažu vėl išmokstama žingsniuoti.

Tuo tarpu Kalifornijos universiteto Berkeley mieste (JAV) mokslininkai sukūrė kompiuterio valdomą „egzoskeletą“ - robotinius kojų įtvarus, su kuriais paralyžiuotas to paties universiteto studentas žengė į sceną atsiimti diplomo praėjusių metų gegužę, judėti jis sugebėjo įvesdamas komandas į mažą kompiuterį, kuris valdo įtvarų judesius.

Minios pamaitinimas

Ne, mokslininkai nesugeba kelių kepalų duonos ir poros žuvų padauginti taip, kad galima būtų iškelti milžinišką puotą bei pamaitinti tūkstančius, kaip, pasak Biblijos, sugebėjo padaryti Jėzus. Tačiau didžiulė (ir prieštaringai vertinama) žemės ūkio bei genetinės inžinerijos pažanga suteikė galimybę nuo 1960 metų stipriai padidinti maisto gamybos efektyvumą. Manoma, kad ši „žalioji revoliucija“, kaip ji kartais yra vadinama, nuo bado mirties išgelbėjo milijardus žmonių. Svarbūs vaidmenys šioje revoliucijoje atiteko didelio produktyvumo javų veislių genetinei inžinerijai, drėkinimo infrastruktūros pažangai, hibridizuotų sėklų paplitimui, sintetinėms trąšoms bei pesticidams.

Tiesa, santykinai neseniai įvykdytas žygdarbis, kuomet mokslininkai sugebėjo pamaitinti minias, yra vadinamas „Malavio kukurūzų stebuklu“. 2005 metais Afrikos valstybėje Malavyje – vienoje iš skurdžiausių valstybių pasaulyje, kur siaučia badas – pradėta vykdyti programa, pagal kurią ūkininkams teikiamos subsidijuojamos sėklos bei trąšos. Pirmaisiais programos metais panaudojus daugiau trąšų surinktas didžiausias kukurūzų derlius valstybės istorijoje – toks didelis, kad jo pakako ir savų pamaitinimui, ir eksportui. Nuo to laiko programa kasmet plečiama, pradėta vykdyti ir kitose Afrikos valstybėse.

Aklųjų praregėjimas

Jėzus išgydė neregį. Šiais laikais mokslininkai tai daro vos ne kasdien. Beveik pusės aklumo atvejų priežastis yra katarakta – akies lęšiuko degeneracija, dėl kurios prarandamas jo skaidrumas. Per 15 minučių trukmės procedūrą okulistai gali pašalinti nebetinkamą akies lęšiuką ir jį pakeisti sintetiniu lęšiu bei grąžinti regėjimą.

Dėl lazerinės akių terapijos pažangos bei naujų akių operacijų metodų mokslininkams regėjimo gerinimo srityje netgi pažengė toliau nei Jėzus. Kai kuriais atvejais jie sugeba paciento regėjimą pagerinti iki 20/10, dėl ko šie sugeba matyti dukart toliau nei paprasti žmonės. Rochesterio universiteto (JAV) Regos mokslų centro direktorius Davidas Williamsas su kolegomis netrukus turėtų lazerinę terapiją vykdantiems medikams perduoti gebėjimą didelei daliai pacientų suteikti 20/10 ar net geresnį regėjimą.

D. Williamsas su kolegomis naudoja instrumentą vadinamą bangų fronto jutikliu – jis aptinka žmogaus regėjimo iškraipymus. Jie paleidžia šviesos spindulį į žmogaus akį ir stebi, kaip šviesa atsispindi per šimtus mažučių jutiklio lęšių. Šių lęšių sukuriamo vaizdo aberacijos atitinka žmogaus akies netobulumus. Vystomos pažangios chirurginės procedūros, kuriomis galima panaudoti pacientų bangų fronto matavimo duomenis siekiant jų regėjimą pagerinti iki 20/20 ir dar labiau.

Lozoriaus prikėlimas

Evangelijoje pagal Joną Jėzus prikelia Lozorių, kuris buvo miręs keturias dienas. Ar mokslininkai taip sugebėtų?

Be dirbtinio kvėpavimo, širdies masažo, širdies purtymo elektra ir kitų gudrybių, kuriomis medikai naudojasi neseniai mirusių žmonių kraujotakai atstatyti, iki šiol mokslininkai nesugeba atgaivinti žmogaus, mirusio prieš ilgesnį laiko tarpą. Ir įvertinus tai, kad žmogaus audiniai be deguonies pradeda labai greitai irti, tikėtina, kad Jėzus išsaugos prikėlimo iš mirusiųjų ketvirtą dieną po mirties monopolį.

Kita vertus, Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro (JAV) biologas Markas Rothas su kolegomis kuria metodą, kurį naudojant gyvūnus galima patalpinti į mirčiai artimą būseną, kurią jie vadina „suspenduota animacija“. Nustatyta, kad dauguma žinduoliu turi snaudžiantį geną, suteikiantį tokį patį „metabolinį lankstumą“, kurį žiemos miego metu pademonstruoja lokiai. M. Rothas su kolegomis išsiaiškino, kad galima išjungti ir kitus gyvūnus – pakanka pakoreguoti deguonies, kuriuo jie kvėpuoja, koncentraciją.

„Terminą „suspenduota animacija“ naudojame kalbėdami apie būseną, kuomet visi stebimi gyvybiniai procesai, yra sustabdomi: gyvūnas nejuda, nekvėpuoja, širdis neplaka. Nustatėme, kad iki 24 valandų „suspenduotos animacijos“ būsenoje sugebame išlaikyti kai kuriuos gyvūnus (mieles, nematodus, drosofilas, varles, žuveles danijas)“, - savo svetainėje rašo mokslininkai.

Kitaip tariant, mokslininkai moka „išjungti“ gyvūnus parai, o vėliau vėl juos „įjungti“. Tikimasi, kad kada nors bus išmokta taip daryti ir su žmonėmis – tuomet medikai galėtų laikinai „išjungti“ traumą patyrusius pacientus ir taip gauti daugiau laiko skubiam gydymui, apsaugoti juos nuo kraujo netekimo.

Taigi, įvertinus visus stebuklus, mokslininkai turėtų būti gerai vertinami nekalto prasidėjimo, maisto padauginimo ir regėjimo grąžinimo požiūriu, tačiau kalbant apie nemokamą vyną, paralyžiaus gydymą ir prikėlimą iš mirties Jėzus kol kas neprilygstamas. Įdomu, kokia bus padėtis po dar 2000 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)