Rusijos skrydžių į kosmosą programų vadovas Sergejus Krikaliovas žurnalistams teigė, kad „Roskosmos“ pradėjo „diskutuoti su mūsų vyriausybe dėl mūsų dalyvavimo TKS programoje pratęsimo ir tikisi gauti leidimą ją tęsti kitais metais“.

Dėl karo Ukrainoje pašlijus Rusijos ir Vakarų ryšiams, vasarą „Roskosmos“ vadovas Jurijus Borisovas paskelbė, kad Rusija paliks TKS „po 2024 metų“ ir sieks sukurti savo kosminę stotį.

Jis nenustatė konkrečios šio plano įgyvendinimo datos.

Roskosmos skrydžių į kosmosą vadovas S. Kriliovas teigia, kad Rusija norėtų naudotis TKS ir po 2024-ųjų.

S. Krikaliovas pripažino, kad naujos stoties greitai pastatyti nepavyks, „todėl tikriausiai skraidysime tol, kol turėsime naują infrastruktūrą“.

Jo pastabos anglų kalba buvo išsakytos per NASA spaudos konferenciją prieš trečiadienį įvyksiantį „SpaceX“ raketos paleidimą, kuri į TKS skraidins rusų kosmonautą, du amerikiečių ir vieną japonų astronautą.

TKS šalys partnerės – JAV, Rusija, Europa, Kanada ir Japonija – kol kas yra įsipareigojusios eksploatuoti orbitinę laboratoriją tik iki 2024 metų, nors JAV pareigūnai jau pareiškė norintys tęsti veiklą iki 2030-ųjų.

Roskosmos skrydžių į kosmosą vadovas S. Kriliovas teigia, kad Rusija norėtų naudotis TKS ir po 2024-ųjų.

Vakarų sostinės dėl Rusijos karo prieš Ukrainą Maskvai yra paskelbusios virtinę precedento neturinčių sankcijų, kurių neišvengė ir šalies aviacijos bei kosmoso sektorius.

Tačiau, nepaisant tvyrančios įtampos, kosmosas tebėra viena iš paskutinių likusių Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sričių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)