Bijota, kad neįvyktų pasaulio pabaiga. Saulės užtemimo metu buvo privalu būti namuose, melsti Dievo, jog nutolintų nelaimes. Namuose užsidarydavo langines ar užsidangstydavo langus, užsidegdavo graudulinę žvakę, smilkydavo verbas. Gyvulius suvarydavo ir uždarydavo tvartuose bijodami, kad Saulės užtemimo metu likę lauke jie gali susirgti ar apakti.

Buvo sakoma, kad Saulę kažkas „ima“ arba „gadina“ ir patikslinama, kad tai darąs velnias arba ragana. Pavyzdžiui sakyta: „Velnias užkiša savo uodegą tarp Saulės ir Žemės“; „Ragana apsiverčia miegoti ant kito šono ir skvernu uždengia Saulę“; „Saulės užtemimus sukelia laumė jojanti ant šluotos“. Norėdami nubaidyti nuo Saulės ją gadinančias piktąsias dvasias tyčia keldavo didžiulį triukšmą, daužydami vieną į kitą indus, šūkaudami, šaudydami...

Pasak etnokosmologo Jono Vaiškūno, mūsų laikais Saulės užtemimo reiškinį irgi bandoma sieti su įvairias pokyčiais mūsų gyvenime. Tai daro taro astrologai ir būrėjai. Tačiau astronomijos mokslas teigia, kad Saulės užtemimas kaip fizinis reiškinys neturi jokios pastebimos įtakos tam, kas vyksta Žemėje.

„Žinoma, kuomet įvairiose tradicijose jam priskiriama magiška reikšmė, jis pradeda veikti visuomenę ne fiziniu, tačiau savo prasminiu kultūrinių reikšmių lauku. Juk ir kelio ženklai mums fizinio poveikio neturi, tačiau naudodamiesi bendruomenėje visuotinai priimtomis jų reikšmėmis patiriame jų apčiuopiamą poveikį mūsų gyvenimo kelyje. O nepaisydami jų dažnai susiduriame su neįveikiamomis, netgi tragiškomis kliūtimis“, – sako J. Vaiškūnas.

Beje, sprendžiant pagal nelaimingų atsitikimų statistiką, Saulės užtemimų metu išties padaugėja eismo įvykių... Didžiosios Britanijos draudikai jau iš anksto įspėjo vairuotojus prasidedant Saulės užtemimui geriau nevairuoti, o šiuo reiškiniu grožėtis ne prie vairo. Jų tyrimai rodo, kad stebėdami aplinką ir nukreipdami dėmesį nuo kelio, į eismo įvykius patenka kone 60 proc. britų vairuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)