Bet jūros kiaulytės – sausumos gyvūnai. O paprastoji jūrų kiaulė – tai mažasis Baltijos jūros delfinas, priklausantis dantytųjų banginių pobūriui. Norintys daugiau sužinoti apie šį mūsų pakrantėse retą žinduolį, kviečiami šeštadienį apsilankyti Jūrų muziejuje rengiamame seminare-diskusijoje Tarptautinei Baltijos jūros kiaulės dienai paminėti. Šį seminarą Jūrų muziejus rengia kartu su Aplinkos ministerija bei Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo institutu.

Tą patį vakarą apie jūrų kiaules bus daug kalbama ir Muziejų naktyje, kuri šiemet vyks delfinariume. Renginyje „Visa tiesa apie jūrų kiaulę“ bus galima bent virtuliai susipažinti su jūrų kiaulėmis, dalyvauti povandeniniame edukaciniame užsiėmime su delfinais, pamatyti delfinų triukus, pasiklausyti Tarptautinio vaikų ir jaunimo festivalio-akcijos „Švarus pajūris 2008“ dalyvių koncerto.

Pasak muziejaus biologo Sauliaus Karaliaus, dar daug kas mano, kad jūrų kiaulės ir yra vaikų mėgstami, dažnai namuose auginami graužikai, o ne banginių broliai mažieji delfinai. Jūrų kaulės paplitusios daugiausia Šiaurės jūroje ir vakarinėje Baltijos dalyje, tačiau praeityje buvo įprastos ir prie mūsų krantų. Tarpukario metais jūrų kiaulės neretai pakliūdavo į žvejų tinklus, būdavo stebimos nuo Palangos tilto. „Deja, vėliau, iki pat 2001 metų, apie jas nieko nebuvo žinoma – sakė Saulius Karalius. - Ir štai 2001 metų balandžio 29 dieną gautas sensacingas pranešimas, kad Melnragėje žvejai sugavo nedidelį delfinuką. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo 22 kg svėręs jaunas jūrų kiaulės patinukas, naktį pakliuvęs ir žuvęs tinkluose. 2003 metų vasario 22 dieną Lietuvos ekonominėje zonoje 70 m gylyje, traluojant buvo sugauta stambi jūrų kiaulės patelė, svėrusi net 60 kg.“

Biologo teigimu, šie du vienas po kito sekę faktai liudija, kad jūrų kiaulės galbūt grįžta prie mūsų krantų ir galbūt netolimoje ateityje matysime jas dažniau. Tik gaila, kad apie jų egzistavimą mes galime sužinoti tik pagal pakliuvusius į tinklus ir juose žuvusius gyvūnus. Dar labiau gaila, kad tokie atvejai daugiau taisyklė nei išimtis. Mokslininkai suskaičiavo, kad vien Šiaurės jūroje, kur šių delfinų dar gana daug, per metus į žvejų tinklus pakliūva net apie 4000. Šios ir kitos priežastys lemia, kad pastaraisiais dešimtmečiais jūrų kiaulių populiacija Šiaurės ir Baltijos jūrose labai sumažėjo.

Norint nustatyti šių gyvūnų nykimo priežastis ir surasti efektyvius apsaugos būdus, 1994 metais Baltijos ir Šiaurės jūros šalys susibūrė į mažųjų banginių apsaugos asociaciją ASCOBANS. Šios konvencijos nare yra ir Lietuva.

Vienas iš apsaugos būdų - apsaugos idėjų platinimas ir informacijos apie saugomus gyvūnus skleidimas. Lietuvos jūrų muziejus jau septintus metus mini ASCOBANS paskelbtą Tarptautinę jūros kiaulės dieną, kviesdamas visuomenę susipažinti su nuostabiais mažaisiais delfinais ir dalyvauti jiems skirtuose renginiuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją