Dar 2020 m. užfiksuota neįprasto orkų elgesio protrūkių – jos ėmė puldinėti laivus. Nuo 2020 m. liepos nustatyta apie 744 susidūrimai su orkomis, 505-iais atvejais jos puolė laivus, praneša Atlanto orkų stebėsenos darbo grupė (angl. GTOA). Penktadaliu atvejų laivams trukdė plaukti toliau, o trys laivai nuskendo, rašo livescience.com.

Dažniausiai orkos, sulaužiusios vairą, prarasdavo susidomėjimą laivu, bet gegužės 24-osios naktį orkų būrys toliau sekė paskui apgadintą jachtą „Mustique“. Neaišku, ar tai rodo, kad orkų elgesys jūrininkų atžvilgiu tapo agresyvesnis.

Orkos

„Numušusios vairą jos nepasitraukė“, – pranešė „Mustique“ plaukęs patyręs jūreivis Aprilas Boyesas.

Įgula pastebėjo orkų būrį apie 21.30 val. vietos laiku, kai plaukė per Gibraltaro sąsiaurį. „Netrukus jos puolė daužyti vairą, nuo smūgių stiprumo šturvalas sukosi, deniu buvo justi vibracijos“, – tinklaraštyje rašė A. Boyesas.

Nulaužusios vairą orkos, sakytum, prarado susidomėjimą ir nuplaukė tolyn. Vis dėlto po 20 min. būrys grįžo ir ėmė sukiotis aplink laivą. Po valandą trukusių jų smūgių į laivą ėmė tekėti vanduo.
Įgula susisiekė su Ispanijos pakrančių apsaugos tarnyba, ši nutempė laivą į Barbatės uostą. Net ir tada orkos lūkuriavo, kol įgula išlipo į krantą.

Orkos

GTOA ekspertai fiksuoja neįprastą orkų elgseną ir visus atvejus, kai jos puolė laivus Pirėnų pakrantėje, tačiau jie atsisakė komentuoti, ar apgadinto laivo persekiojimas reiškia pasikeitusią orkų strategiją.

„Navigatoriai nesiunčia mums pranešimų apie [orkų ir žmonių laivuose] susidūrimus, todėl negalime pateikti atsakymo, neturėdami daugiau informacijos apie šiuos atvejus“, – sakė Portugalijos Aveiro universiteto biologas, GTOA atstovas Alfredas Lopezas Fernandezas.

Ispanų pareigūnai ir tyrėjai iš organizacijos „Banginių apsaugos, informacijos ir mokslinių tyrimų grupės“ planuoja pasitelkti palydovinius sekimo prietaisus, kad galėtų stebėti šešias laivus puldinėjusias orkas. Viena orka, pasak organizacijos atstovo, jau pažymėta.

Orkos

„Pasitelkę GPS ir tam tikrą orkų elgesio prognozavimą galime bent kažkiek prognozuoti, kur šie gyvūnai plauks, – teigė organizacijos vadovas Renaud de Stephanisas. – Nuo kovo mėnesių įvykusių užpuolimų 100 proc. buvo galima išvengti, elementariai informavus žmones.“

Tiesa, kai kurie ekspertai mano, kad tokia priemonė gali duoti priešingų rezultatų ir tik suerzinti orkas.

R. de Stephanisas patarė mėginti apsaugoti laivus ir jachtas, apklijavus jas iki 3 cm ilgio smaigais, kurie naudojami apsaugai nuo balandžių. Kaip jis rašė birželio 2-osios publikacijoje feisbuke, ši apsaugos sistema lengvai pritaisoma ir nesunkiai nuimama.

„O kol kas tomis vietomis plaukiantys jūreiviai turi stengtis, kiek įmanoma, neplaukti naktį ir kuo greičiau pasiekti krantą“, – teigė L. Fernandezas.

Orkos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)