Dėl tarptautinio bendradarbiavimo, prasidėjusio 1989 metais, kai buvo uždrausta naudoti ozono sluoksnį ardančias chemines medžiagas šaldymo priemonėse ir aerozoliuose, 99 proc. tokių junginių buvo palaipsniui pašalinta, teigiama JT aplinkos programoje.

Ozono sluoksnis yra viršutiniame stratosferos sluoksnyje ir blokuoja radiaciją, kuri gali žmogui sukelti odos vėžį, kataraktą, taip pat pakenkti pasėliams.

Ozono sluoksnio skylė.

Iki 2040 metų didžioji dalis ozono sluoksnio vėl taps normali, o iki 2066 metų jis visiškai atsikurs, teigiama ataskaitoje. Mokslininkų teigimu, anksčiau nerimą kėlusi skylė virš Arkties užsivers iki 2045 metų. Jų išvados buvo pristatytos Amerikos meteorologijos draugijos 103-iajame metiniame susitikime Denveryje.

„Veiksmai ozono sluoksniui atkurti yra precedentas veiksmams dėl klimato kaitos“, – pareiškė Pasaulio meteorologijos organizacijos generalinis sekretorius Petteris Taalasas. – Mūsų sėkmė laipsniškai atsisakant ozono sluoksnį ardančių cheminių medžiagų rodo, ką galima ir reikia skubiai daryti, siekiant atsisakyti iškastinio kuro, sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir taip apriboti temperatūros kilimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją