JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto pirmininkė Mirjana Spoljaric ketvirtadienį pareiškė, kad kova su vadinamaisiais robotais žudikais yra pasaulio „humanitarinis prioritetas“. Jie paragino valstybes iki 2026 m. nustatyti konkrečius autonominių ginklų sistemų draudimus ir ribojimus, „kad nuo jų panaudojimo padarinių būtų apsaugotos dabartinės ir ateities kartos“.

„Dabartinėje saugumo aplinkoje nustatyti aiškias tarptautines raudonąsias linijas bus naudinga visoms valstybėms“, – sakė jie.

Autonominės ginklų sistemos, atrenkančios taikinius ir taikančios jėgą be žmogaus įsikišimo, „kelia rimtų humanitarinių, teisinių, etinių ir saugumo problemų“. Pasak A. Guterreso ir M. Spoljaric, jų plėtra ir platinimas gali pakeisti karų pobūdį ir paskatinti nestabilumą pasaulyje. Autonominiai ginklai mažina pavojų karinėms pajėgoms ir civiliams, dėl jų gali būti lengviau įsitraukti į konfliktus.

„Turime veikti dabar, kad išsaugotume jėgos panaudojimo kontrolę. Žmogaus kontrolė turi būti išlaikyta priimant sprendimus dėl gyvybės ir mirties. Savarankiškas mašinų taikymasis į žmones yra moralinė riba, kurios neturime peržengti. Mašinos, turinčios galią ir veiksmų laisvę atimti gyvybes be žmogaus įsikišimo, turėtų būti uždraustos pagal tarptautinę teisę“, - sakė jie.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją