Apie tai praneša Lietuvos radijas.

Pranešama, kad JAV kosmoso agentūra NASA nustatė, įvykęs didelis Saulės pliūpsnis nepaveiks raketos „Antares“, turinčios gabenti lietuviškus palydovus „Lituanica Sat-1“ ir „LitSat-1“ į Tarptautinę kosminę stotį. Trečiadienį planuotas palydovo paleidimas atšauktas būtent dėl didelio Saulės aktyvumo ir link Žemės judančio elektringų dalelių srauto.

Jei ketvirtadienį misiją vėl tektų atidėti, tuomet svarbaus Lietuvai įvykio tektų laukti jau ilgiau, bent apie pora savaičių, nes penktadienis misijai netinkamas.

Pasak NASA specialistų, atsižvelgiant į naujausius tyrimus, raketos „Antares“ kilimo trajektoriją ir orų prognozes Valopo saloje esančioje NASA raketų bazėje, „Antares“ paleidimo komanda nusprendė ruoštis „Orbital-1“ misijai ketvirtadienį. NASA išplatintame pranešime teigiama, kad po išsamios orų ir erdvės analizės, Orbital inžinierių komanda kartu su NASA specialistais nuspręsta, jog Antares raketos sėkmingas startas yra galimas.

Ruošimasis lietuviško palydovo paleidimui.
„Komanda jau ruošiasi šio vakaro startui. Tikimės, kad aplinkybės nesutrukdys raketai nešėjai šiandien pakilti ir „LituanicaSAT-1“ misija pagaliau prasidės ir ši diena bus įrašyta į Lietuvos mokslo ir technikos istoriją“,- teigia pirmojo lietuviško palydovo „LituanicaSAT-1“ Technikos vadovas Laurynas Mačiulis.

„LituanicaSAT-1“ palydovą kuria daugiau nei 30 narių komanda, sudaryta iš įvairių sričių aukštos kvalifikacijos specialistų, jaunų lietuvių mokslininkų, inžinierių, fizikų, programuotojų, gyvenančių ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Vilniaus universitetui bendradarbiaujant su VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“ į Žemės orbitą paleistas palydovas „LituanicaSAT-1“ atliks pirmuosius lietuviškus kosmoso tyrimus, išbandys lietuvių sukurtas technologijas ir testuos alternatyvius energijos šaltinius ekstremaliomis sąlygomis.

Ryšį su palydovu užmegzti galės kiekvienas lietuvis. Tereikia radijo stotelėje palydovui skriejant orbita nustatyti atitinkamus dažnius: FM Radijo švyturio dažnis: 437,275 MHz (šaukinys LY5N); FM balso retransliatoriaus dažniai: į palydovą – 145,950 MHz, iš palydovo – 435,180 MHz; Subtoninis raktas (CTCSS/PL) – 67 Hz.
Ruošimasis lietuviško palydovo paleidimui.

Nacionalinės kosmoso misijos organizatorius- Vilniaus universitetas.
Projekto globėja – Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Nacionalinės kosmoso misijos partneriai: LRT ir DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)