„Menas x Mokslas“ – tai nemokamas plačiajai visuomenei skirtas mokslo populiarinimo renginių ciklas, siekiantis supažindinti dalyvius su mokslo evoliucija per meną ir kūrybiškumą., rašona VU pranešime spaudai.

Šis projektas sudarytas iš kelių dalių, atspindinčių svarbius mokslo istorijos etapus, kurie nukels stebėtoją į skirtingus laikotarpius ir leis į pažįstamus ar girdėtus reiškinius pažvelgti kitu kampu bei atrasti kažką naujo. Šiam tikslui pasiekti bus pasitelktos įvairios meno formos: parodos, interaktyvios dirbtuvės, meno performansai, diskusijos. Iš viso projektą „Menas x Mokslas“ sudaro net 9 renginiai, kurie tęsis iki spalio 30 d.

Pirmoji „Menas x Mokslas“ stotelė


Pirmasis renginių ciklo punktas – paroda „IŠ/KAS/TAS“. Ši paroda – kelionė į žmonijos pažinimo pradžią, kai žmogus atsiduria neištirtame pasaulyje, kuriame prasideda jo pažinimo kelionė. Paroda lankytojams leidžia pajusti pasaulį, kuriame objektai dar neturi savo pavadinimų, kuriame daug mistikos ir vietos pirmykščio žmogaus vaizduotei. Instaliacijos kviečia žiūrovus savo laiką skirti pažinimui, gamtos formų tyrinėjimui, sąsajų tarp nepažįstamų objektų ir reiškinių paieškai. Instaliacijų lankytojai skatinami atsiriboti nuo įprasto aplinkos suvokimo, kasdieniškumo, pažvelgti į pasaulį naujomis akimis, tyrinėti ir pažinti iš naujo, kitu kampu.

„Kviečiu nepraleisti unikalios progos atrasti mokslą netradiciniais būdais. Kadaise viskas, ką žinome dabar, buvo nauja ir paslaptinga. Šios parodos metu kviečiame mums įprastus kasdienius objektus atrasti naujai. Smalsumas ir pažinimo jausmas yra mokslą į priekį varanti jėga. Nuo to prasidėjo žmogaus gamtos pažinimas, tad kviečiu IŠ/KAS/ti savo pažinimo troškimą iš naujo ir pradėti „Menas x Mokslas“ kelionę kartu“, – ragina „Vilnius – Lithuania iGEM“ komandos vadovas Matas Rarivanas.

Parodoje eksponuojami Gabijos Kondratavičiūtės, Natalijos Lokcikaitės ir Guostės Ringelytės darbai leidžia matyti, kad ne visos paslaptys yra atskleistos ir dauguma žmonijos turimų žinių išlieka miražu, kai kalbame apie mokslo ateities vizijas. Šiandienos miražas yra „IŠ/KAS/TAS“ iš praeities smėlynų ir leidžia vėl susipažinti su tuo, nuo ko viskas prasidėjo.

Pirmoji mokslo populiarinimo projekto „Menas x Mokslas“ stotelė – paroda „IŠ/KAS/TAS“ lankytojų lauks „TechArts“ erdvėje (Vaidilutės g. 79) iki rugpjūčio 4 d. kiekvieną dieną nuo 12 iki 20 val.

Tęsiame mokslo kelionę


„Vilnius iGEM“ komanda kartu su įvairaus meno kūrėjais atveria galimybę geriau susipažinti su mokslu – nelengva ir pačia ilgiausia kelione pažinimo link. Smalsumas, noras pažinti aplink save esančius reiškinius, galvoti apie globalius ir vietinius iššūkius visais laikais vedė žmoniją į priekį, vertė svarstyti problemų sprendimo būdus, ieškoti atsakymų, juos rasti ir tobulėti. Žinios apie mokslą, gamtos dėsnius, ligas ir technologijas – sulipdytos iš daugybės detalių, kurias savo renginių cikle kviečia pamatyti tarptautinio konkurso iGEM dalyviai.

iGEM komanda. VU archyvo nuotr.

Antrasis „Menas x Mokslas“ renginys – „VIZIJA“ jau liepos 25 d. visus norinčius pakvies į gyvo veiksmo vaidmenų žaidimą.

Mafijos žaidimą savo struktūra primenantis užsiėmimas nukels dalyvaujančius į senuosius laikus, kai žmonės sapnus ir vizijas laikė ateities interpretacijomis. Šį kartą būtent žaidėjas bus genties narys, kuris, padedamas genties šamanų ir remdamasis savo turimomis žiniomis, atskleis įvairiausius ateities įvykius ir pirmasis sužinos užuominas apie būsimus „Menas x Mokslas“ renginius.

Šis, antrasis „Menas x Mokslas“ renginys skirtas visiems siekiantiems išlaisvinti savo vaizduotę ir susipažinti su mokslu neįprastu būdu.

Daugiau informacijos apie „Menas x Mokslas“ veiklas galite rasti „Vilnius iGEM“ „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose bei interneto svetainėje www.menasxmokslas.lt.

Organizatoriai – „Vilnius – Lithuania iGEM“ komandos nariai


Tarptautinio sintetinės biologijos konkurso „Vilnius – Lithuania iGEM“ komanda stebina ne tik savo istoriniais pasiekimais konkurse, tačiau ir siekiais skleisti žinią apie sintetinę biologiją ir mokslą už laboratorijos durų. Jaunieji mokslininkai skiria savo energiją mokslo populiarinimui, žmonių supažindinimui su aktualiomis pasaulio problemomis bei galimais jų sprendimo būdais.

iGEM (angl. International Genetically Engineered Machine) konkursas – nuo 2003 m. organizuojamas prestižiškiausias sintetinės biologijos konkursas, kuriame kasmet dalyvauja per 350 komandų iš viso pasaulio, įskaitant žymiausių pasaulio universitetų, tokių kaip Harvardo, Kembridžo ar MIT, komandas. „Vilnius – Lithuania iGEM“ komanda konkurse atstovauja Vilniaus universitetui ir Lietuvai nuo 2015 m. Šiemet tai devintoji lietuvių komanda iGEM konkurse. Iki šiol „Vilnius iGEM“ komanda net 2 kartus laimėjo didįjį prizą ir kasmet parsiveždavo aukso medalius.