Bendrovė „Shimizu“ Tokijuje praėjusią savaitę pristatė ateities miesto projektą ir ambicingai pareiškė, kad 2030 metais į tokius miestus jau kelsis pirmieji gyventojai. Kiekvienoje „Shimizu“ suprojektuotoje vandenyno spiralėje („Ocean Spiral“) galėtų gyventi apie 5000 žmonių, tose pačiose spiralėse vietos būtų ir verslo įstaigoms, ir viešbučiams, ir pramogų įstaigoms.

Vandens paviršiuje tokie miestai atrodytų tarsi milžiniški plūduriuojantys kupolai. Jie būtų sandarūs ir užklupus audrai juos būtų galima įtraukti po vandeniu.

Po kupolu spiralinė struktūra leistųsi iki pat vandenyno dugno. Povandeninio miesto tvirtinimosi prie dugno vietoje būtų „žemės fabrikas“, kuris, panaudojant mikroorganizmus, iš angleis dvideginio gamintų metaną. Taip pat vietoje būtų galima kasti ir retuosius žemės mineralus bei metalus.

Generatoriai gamintų elektros energiją panaudodami jūros vandens temperatūros gradientą, o atsargų tiekimą būtų galima vykdyti per povandeninius dokus. Tie patys dokai taptų vartais į mokslinius giliųjų vandenyno sluoksnių tyrimus.

„Shimizu“ ketina povandenines spirales statyti ne plieno ir betono, o dervos ir plastiko pagrindu, tam panaudojant pramoninius 3D spausdintuvus.

Korporacijos apskaičiuota pirmojo miesto statybų kaina yra apie 3 trln. jenų (apie 70 mlrd. litų), bet pačių projektuotojų teigimu vėliau pastatytos spiralės būtų kur kas pigesnės.

„Shimizu“, projektą kūrę kartu su Japonijos Jūros ir žemės mokslo ir technologijų agentūra bei Tokijo universitetu, įsitikinę, kad pirmąjį miestą būtų galima pastatyti per penkerius metus.

Šalyje, kur kitos statybų įmonės yra daugiausiai tradicinės bei konservatyvios, „Shimizu“ visada išsiskiria savo drąsiais užmojais bei fantazija.

Anksčiau ta pati bendrovė yra iškėlusi idėją statyti visą Mėnulį juosiantį Saulės baterijų kompleksą, kuris surinktą energiją į Žemę perduotų mikrobangų pavidalu:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)