Tokijuje įsikūręs startuolis „Space One“ siekė tapti pirmąja privačia Japonijos įmone, sėkmingai iškėlusia į orbitą palydovą, tačiau 18 metrų ilgio kietojo kuro raketa „Kairos“, paleista iš paties startuolio paleidimo aikštelės Vakajamos prefektūroje, Vakarų Japonijoje, nešusi nedidelį vyriausybės bandomąjį palydovą, sprogo.

Praėjus kelioms sekundėms po paleidimo, raketa virto liepsnų kamuoliu, paleidimo aikštelę užtvindė juodi dūmai. Degančios nuolaužos nukrito ant aplinkinių kalnų šlaitų, purkštuvai pradėjo purkšti vandenį.

Japonijos raketa Kairos sprogo vos pakilusi. Reuters/Scanpix/Kyodo nuotr.

„Pirmosios raketos „Kairos“ paleidimas buvo įvykdytas, bet mes ėmėmės priemonių skrydžiui nutraukti“, – sakoma „Space One“ pranešime ir priduriama, kad vykdomas tyrimas.

Japonijos raketa Kairos sprogo vos pakilusi. Reuters/Scanpix/Kyodo nuotr.

Tai smūgis Japonijos pastangoms patekti į potencialiai pelningą palydovų paleidimo rinką. Vyriausybė nori įvertinti, ar gali greitai paleisti laikinus mažus palydovus, kai sugenda esami šnipinėjimo palydovai. Tikėtasi, kad „Kairos“ iškels palydovą į orbitą maždaug po 51 minutės po paleidimo.

Japonijos raketa Kairos sprogo vos pakilusi. Reuters/Scanpix/Kyodo nuotr.

„Space One“ 2018 m. įkūrė didžiųjų Japonijos technologijų įmonių, įskaitant „Canon Electronics“, „IHI Aerospace“, statybų įmonę „Shimizu“ ir vyriausybei priklausantį Japonijos plėtros banką, komanda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją