Konkurso tikslas – puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete


2014 metais švenčiant dešimtmetį nuo daugiakalbei terpei pritaikytų domenų vardų atsiradimo gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso idėja kilo Lietuvos kompiuterininkų sąjungai (LIKS). Idėją palaikė Kauno technologijos universiteto (KTU) Interneto paslaugų centras „Domreg“, Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK), skaitmeninių technologijų sektoriaus asociacija Infobalt. Galimybę išrinkti gražiausią lietuvišką domeną sudaro naujienų portalas Delfi.

Pasitikrinti .lt domeno vardus ir sužinoti daugiau apie konkursą galima tinklalapyje www.gražus-vardas.lt

Pasak organizatorių, konkursu siekiama puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete, keisti vartotojų įpročius rašyti šveplai, atkreipti dėmesį į techninę galimybę naudoti gimtąją kalbą domenuose, trumposiose žinutėse (SMS) ir elektroniniuose laiškuose.

Internetas

Šveplavimas domenų varduose – vis dar problema


Nors galimybė registruoti .lt domeno vardus su savitosiomis lietuvių kalbos raidėmis buvo sudaryta 2004 m., tačiau šiuo metu, „Domreg“ duomenimis, tokių domenų yra registruota tik apie 2000. Iš jų apie 1000 yra nukreipiami į šveplą domeno vardo atitikmenį, apie 900 – laikomi nenaudojami, ir tik apie 100 yra naudojami interneto svetainei ar el. parduotuvei.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų kompanijai „Baltijos tyrimai“ 2023 m. lapkričio mėn. „Domreg“ užsakymu atlikus Lietuvos gyventojų apklausą apie naudojimosi internetu įpročius paaiškėjo, kad tik 27 proc. apklaustųjų rašydami interneto svetainės adresą naudoja savitąsias lietuvių kalbos abėcėlės raides ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž, didžioji dalis – 70 proc. – švepluoja.

Mažas IDN (angl. Internationalized Domain Names) domenų naudojimas pirmiausia yra nulemtas šveplavimo įpročio, nežinojimo ir techninių apribojimų. Programinė įranga tiek serverių, tiek vartotojo įrenginių pusėse kiekvienais metais tampa draugiškesnė, todėl priežasčių švepluoti mažėja.

Gražiausi lietuviški interneto vardai


Unikalūs šiais metais konkursui teikiamai pavyzdžiai – el. parduotuvės bičiųpaštas.lt ir skrynelė.lt, kurios pašto adresą naudoja taisyklingą. Tai pirmieji pastebėti atvejai Lietuvoje, kai el. paštui yra naudojamas domenas su savitosiomis lietuvių kalbos raidėmis.

2023 m. gražiausiu lietuvišku interneto vardu išrinktas žiburys.lt, 2022 m. – kupolė.lt, 2021 m. – jūrė.lt, 2020 m. – sukįkaimą.lt, 2019 m. – užventis.lt, 2018 m. – šilinga.lt, 2017 m. – ilgasūsas.lt, 2016 m. – vištapuode.lt, 2015 m. – voveraitė.lt, 2014 m. – klaužada.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją