Soc. tinkluose galiam rasti ne vieną viešą grupę, kurioje neva yra diskutuojama apie vakcinas nuo COVID-19, bet iš tiesų dažniausiai yra platinama dezinformacija.

„Pradeda tvirtintis keletas faktų:

  • Geno terapijos produktus į savo kūnus reikės leistis kas šešis mėnesius (bent jau, o dėl "mutacijų" - dažniau)
  • Nesusileidusiems gyvenimo nebus

Emigruojame į Baltarusiją? O gal dar žinote kokių vietų, kur žmonių valios vis dar yra paisoma?“, – rašo vienas žinomas sąmokslo teorijų skleidėjas.

Tokie teiginiai yra klaidinantys.

Melaginga informacija

Melas


Pirmiausia, kažkodėl nuspręsta vakcinas įvardyti kaip „geno terapijos produktus“. Genų terapija yra strategijų rinkinys, leidžiantis keisti asmens genų raišką arba taisyti pakitusią genų seką. Yra klaidinga vakcinoms kaip sinonimą naudoti terminą „genų terapijos produktas“, mat vakcina nėra genų terapijos produktas. Toks klaidingas suvienodinimas gali sudaryti vaizdą, kad vakcinos kažkaip genetiškai keičia žmones. Tokia išvada – klaidinga.

Šią melagieną jau paneigė Europos žmogaus genetikos draugija, kuri paskelbė, kad mRNR vakcina nuo COVID-19 nepakeičia žmogaus DNR. Tai draugija padarė po to, kai soc. tinkluose ėmė plisti melagingos žinutės, kad vakcinos gali pakeisti žmogaus DNR.

„Skiepo metu, į žmogaus organizmą įvedamos molekules, dėl kurių ląstelėse susidaro nekenksmingi maži viruso fragmentai. Vakcina ląstelėse sukelia tam tikrų uždegimo požymių, kurie stipriai suaktyvina imuninę sistemą ir sukuria atsaką į virusą. Tokiu būdu, žmogaus organizmas užprogramuojamas greičiau ir aktyviau reaguoti į užkratą įvykus realiam kontaktui su COVID-19 virusu“ – paneigdamas melagieną sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas, gydytojas genetikas prof. Algirdas Utkus.

Vakcinuotis nuo COVID-19 yra svarbu, siekiant sustabdyti pandemijos plitimą bei norint apsisaugoti nuo sunkių COVID19 formų, įskaitant galimas viruso komplikacijas.

"Individuali žmogaus genetinė struktūra (DNR) po vakcinacijos lieka nepakitusi. Atlikus skiepą yra stimuliuojama antikūnų ir gynybinių baltųjų kraujo kūnelių gamyba organizme, lygiai taip pat, kaip ir tada, kai kas nors natūraliai užsikrečia virusine infekcija. Ląstelėse esanti mRNR labai greitai suyra ir negali pati savarankiškai daugintis. Taigi mRNR fragmentas negali susijungti ar tiesiogiai integruotis su paties žmogaus natūralią DNR", – rašoma VU internetiniame puslapyje.

Kitas melagingas internauto teiginys – kad skiepytis reikės kas kelis mėnesius.

Dabartiniai tyrimai rodo, kad pasiskiepijus nuo COVID-19 imunitetas išlieka bent 8 mėnesiams. Kiti tyrimai leidžia manyti, kad imunitetas turėtų išlikti net kelerius metus, tačiau tai sužinosime, kai praeis daugiau laiko.

Šaltiniai:

https://www.vle.lt/straipsnis/genu-terapija/
https://www.mf.vu.lt/apie-mf/naujienos/33-bendros-naujienos/1662-vakcina-nuo-covid-19-nepakeicia-zmogaus-dnr
https://www.technologyreview.com/2021/01/06/1015822/covid-19-immunity-likely-lasts-for-years/
https://www.healthline.com/health-news/how-long-does-immunity-last-after-covid-19-what-we-know#How-natural-immunity-works-after-COVID-19-develops
https://www.forbes.com/sites/victoriaforster/2021/01/11/covid-19-vaccines-cant-alter-your-dna-heres-why/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)