Socialiniuose tinkluose apie COVID-19 galima rasti daugybę melagienų. Štai vienas internautas pareiškė, kad kovos su pandemija priemonės neva neveikia.

„Vis dar būtina atminti, kad uždarymai, kaukės, „barjeriniai gestai“, „socialinis atstumas“, komendanto valanda... GRIEŽTAI NIEKAIP NEPAVEIKIA susirgimo...
Perviršinės mirtys yra daugiausia panikos, aplaidumo, vyriausybės sprendimų, visiško neišmanymo ir nesąmoningos kaltės pasekmė...“, – „Facebook“ įraše aiškina vyras, kalba neredaguota.

Melaginga informacija

Tokie teiginiai yra melagingi.

Melas


Oficialioje Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Ligų kontrolės ir prevencijos centro svetainėje nurodyti keli naujojo koronaviruso plitimo būdai. Dažniausiai virusas plinta tarp artimą kontaktą (esančių maždaug 2 metrus nuo vienas kito) turinčių žmonių.

Dažniausias viruso plitimo būdas – per mažus lašelius ir daleles ore užsikrėtusiam žmogui čiaudint, kosint, dainuojant, kalbant ar net kvėpuojant. Įkvėpus šias daleles užsikrečiama virusu. Kitas viruso plitimo kelias – per užkrėstus paviršius, ant kurių nusėdo užsikrėtusiojo paskleisti į orą lašeliai ir dalelės. Liečiant užkrėstus paviršius ir vėliau palietus rankomis burną, nosį ar akis taip pat užsikrečiama virusu, tačiau tai gana retas atvejis.

Kadangi dažniausiai virusu užsikrečiama oro-lašeliniu bei aerozoliniu būdu, kaukės dėvėjimas gali būti laikomas veiksminga priemone sumažinti tikimybę užsikrėsti.

Apie tai, kad medicininės veido kaukės gali apsaugoti nuo COVID-19 – rašyta ne kartą. Taip, kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, kaukės vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu, pirštinėmis ir pan.

Kadangi virusu galima užsikrėsti esant arti sergančio asmens, socialinė distancija gali padėti sumažinti užsikrėtimo riziką.

Įrašo autorius mini ir komendanto valandą. Ji Lietuvoje nėra įvesta. Visgi pats karantinas padeda mažinti susirgimų skaičių – žmones nesibūriuoja, neturi daug kontaktų, tad sumažėja galimybė apkrėsti kitus žmones.

Kad tai taptų akivaizdu, užtenka pasižiūrėti vien tik į Lietuvos COVID-19 statistiką. Štai gruodžio mėnesį buvo dienų, kai nustatydavo net virš 3 tūkstančių naujų COVID-19 atvejų. Tęsiantis karantinui skaičiai ėmė mažėti. Sausio 29 dieną buvo paskelbta apie 860 naujus COVID-19 atvejus. Remiantis Statistikos departamento duomenis, tai 16,7 proc. mažiau atvejų, nei praėjusią savaitę.

Tad klaidinga yra teigti, kad kaukės ir kitos šiuo metu taikomos priemonės nepaveikia susirgimo COVID-19, kaip aiškina internautas.

Šaltiniai:

  • https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/kaip-apsisaugoti-nuo-virusu-kodel-reikalinga-kauke-ir-ranku-higiena
  • https://osp.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=c6bc9659a00449239eb3bde062d23caa
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html#Spread
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)