Atlikus 6870 žmonių tyrimą nustatyta, kad žemesnis IQ dažniau siejamas su mažesnėmis pajamomis ir prastesne psichine sveikata – o šie savo ruožtu mažina žmogaus laimingumo vertinimą.

Mokslininkai prašo kolegų pagalbos atliekant platesnius tyrimus su žmonėmis, kurių IQ yra žemesnis.

Dabartinio tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „Psychological Medicine“.

Londono universiteto koledžo mokslininkai analizavo duomenis, surinktus atliekant nacionalinę Suaugusiųjų psichiatrinės sveikatos apklausą.

Vienas iš šios apklausos klausimų buvo toks: „Įvertinus visus galimus veiksnius, kaip vertintumėte savo nuotaiką pastarosiomis dienomis – labai laimingas, ganėtinai laimingas ar ne itin laimingas?“ Taip pat buvo atliekamas žodinis tiriamųjų IQ vertinimas.

Didžiosios dalies tiriamųjų, tvirtinusių, jog jie yra „labai laimingi“, IQ buvo tarp 120 ir 129 – 43 proc. jų sakė, kad yra labai laimingi.

Tuo tarpu didžiausia dalis asmenų, nurodžiusių, kad yra „ne itin laimingi“ (tokį atsakymą pateikė 12 proc. visų apklaustųjų), buvo priskirti žmonėms su IQ nuo 70 iki 79.

Dr. Angela Hassiotis sakė: „Žmonės apatinėje normaliojo spektro dalyje dažniau teigia, kad yra nelaimingi“.

Tyrimas parodė, kad žemesnis intelekto koeficientas buvo siejamas su mažesnėmis pajamomis, prastesne sveikata ir pagalbos poreikiu atliekant kasdieninius darbus – namų ruošą ar apsipirkimą – o visi šie veiksniai tiesiogiai prisideda prie nelaimingumo.

Tyrimo vadovė teigė: „Esama duomenų, kad ilgalaikė intensyvi strategija, nukreipta į jaunus žmones iš socialiai skurdesnių aplinkų, gali teigiamai paveikti ne tik jų IQ, bet ir gerovę bei gyvenimo galimybes. Tikriausiai tokios intervencijos būtų brangios, bet pradinius kaštus gali atsverti ateities nauda – mažesnis valstybinių pašalpų poreikis, geresnė fizinė bei psichinė sveikata“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)