Nuo 2013 metų kovo paslaptinga liga pakirto daugiau nei 140 žmonių, gyvenančių mažuose dulkėtuose Kalačio ir Krasnogorsko kaimeliuose, kurių bendra populiacija yra vos 810 gyventojų. Kaimuose, esančiuose vidury stepių daugiausiai gyvena rusų ir vokiečių tautybės žmonės. Šiuos žmonės netikėtai užpuolė keistas sutrikimas – jie užmigdavo. Staiga ir nepaaiškinamai, kartais tiesiog kur nors eidami. O kai prabusdavo, būdavo sutrikę, tarsi apgirtę, silpni, nieko neprisimindami ir su galvos skausmu. Kai kuriems kaimiečiams tokie miego priepuoliai pasikartojo daugiau nei 6 kartus. Per vieną miego priepuolį išmiegama kartais net iki šešių dienų.

„Pacientai atrodo sąmoningi ir netgi gali vaikščioti. Bet vis vien po kurio laiko jie vėl giliai užmiega ir knarkia, o kai būna pažadinami... jie nieko neprisimena“, – po 2014 metais atlikto pirminio tyrimo rašė leidinys „Komsomolskaja pravda“.

Liga, panašu, neaplenkdavo nei seno, nei jauno – vaikus ji iš klumpių net mokykloje išversdavo. O kai kurie po netikėtai ilgo miego sakydavo matę siaubingas haliucinacijas. Štai vietiniai vaikai Rudolfas Bojarinosas ir Miša Pliuchinas žurnalistams sakė, kad matė sparnuotus arklius, po jų lovą šliaužiojančias gyvates, jų rankas ėdančius kirminus.

Ir apsirgdavo ne tik žmonės. Kalačio gyventoja Jelena Žavoronkova leidiniui „Vremia“ sakė, kad jos katinas Markizas penktadienio vakarą staiga „išprotėjo“, pradėjo garsiai kniaukti ir puldinėti sienas, baldus ir šeimos šunį.

„Paryčiais jis užmigo ir iki šeštadienio pietų knarkė kaip žmogus. Per miegus į nieką nereagavo – net į savo maistą“ – pasakojo J. Žavoronkova.

Gydytojai ištyrė ir Markizą, ir kitus miego pakirstuosius, tačiau paaiškinimo pateikti negalėjo. Iš pradžių kilo įtarimas, kad žmones iš kojų verčia pagirios nuo prastos kokybės degtinės, tačiau epidemijos mastui augant buvo sugalvota nauja nieko nepasakanti diagnozė – „neaiškios kilmės encefalopatija“, rašė naujienų agentūra „Interfax“.

Daug kas įtarė, kad ligos sukėlėjo reikia ieškoti netoliese buvusioje urano kasykloje, kuri buvo uždaryta griuvus Sovietų sąjungai. Po kasyklos uždarymo Krasnogorskas nuo 6500 gyventojų staiga susitraukė iki 130. Kazachstano sveikatos apsaugos ministerija patikrino daugiau nei 7000 apylinkės namų, tačiau nenustatyta, kad kur būtų reikšmingai didesnis radiacijos lygis ar didesnė sunkiųjų metalų arba jų druskų koncentracija. Keliuose namuose nustatytas šiek tiek didesnis radžio kiekis nei įprasta, tačiau to nepakako bendram reiškiniui paaiškinti.

Bendro sutarimo nerado ir miego sutrikimų ekspertai. Vienas somnologas leidiniui „Komsomolskaja pravda“ 2014 metais sakė, kad veikiausiai du atokius kaimus apniko savotiška „masinės psichozės“ forma, primenanti „Bin Ladeno“ niežus – psichosomatinės kilmės bėrimus, kuriais po 2002 metais vykdytų teroristinių išpuolių daugiausiai skundėsi JAV gyvenantys vaikai.

Bet dabar Kazachstano vicepremjeras Berdibekas Saparbaevas paskelbė, kad paslaptis galų gale atskleista. Ir jos tikroji priežastis iš tiesų slypėjo urano šachtose. Išanalizavus visų gyventojų medicininių tyrimų duomenis prieita išvados, kad masinės ligos priežastis yra padidėjęs anglies monoksido ir angliavandenilių kiekis atmosferoje.

„Urano kasyklos buvo uždarytos, bet laikas nuo laiko ten susikaupia anglies monoksidas. Kai jis ištrūksta į paviršių, atitinkamai sumažėja ir deguonies koncentracija, o tai ir yra tikroji miego sutrikimo šiuose kaimuose priežastis“, – sakė šalies vicepremjeras.

Norint apsisaugoti nuo incidentų pasikartojimo, kaimų gyventojai yra iškeldinami. Skelbiama, kad jau dabar valstybės lėšomis perkeltos 68 šeimos iš 223.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)