Palydovas buvo pavadintas S/2004 N 1. Tai yra jau keturioliktas žinomas aplink gigantišką planetą besisukantis kūnas.

Be to, tai yra mažiausias Neptūno sistemos palydovas, kurios skersmuo yra vos apie 20 kilometrų. Aplink savo planetą S/2004 N 1 apsisuka per 23 valandas.

JAV astronomas Markas Showalteris mažutį taškelį pastebėjo tyrinėdamas Neptūno žiedų segmentus.

NASA teigia, kad šis palydovas yra apie 100 mln. kartų blyškesnis už pačią blyškiausią plika akimi matomą žvaigždę.

Jis yra toks mažas, kad jo nepastebėjo net „Voyager“ zondas, pro pat Neptūną praskridęs 1989 metais ir tuomet tyrinėjęs šios planetos žiedus bei palydovus.

M. Showalteris atradimą patvirtino mažo balto taškelio judėjimą užfiksavęs daugiau nei 150 nuotraukų, kurias „Hubble“ nufotografavo nuo 2004 iki 2009 metų.

„Palydovai ir žiedai orbitoje sukasi labai greitai, taigi, reikėjo sugalvoti būdą stebėti jų judėjimą, kad galėtume tiksliai išsiaiškinti sistemos sandarą. Dėl tos pačios priežasties sporto fotografai objektyvą laiko nukreipę į judantį sportininką, dėl ko fonas išsilieja“, - aiškino mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)