Toks įvykis – pirmas nuo 2009-ųjų, kai TKS pradėjo veikti pilnu pajėgumu. Remiantis pranešimu, kosmoso agentūrai teko pasinaudoti atsarginėmis valdymo sistemomis, kad atkurtų ryšį su TKS esančiais astronautais.

Techniniai nesklandumai užfiksuoti antradienį, liepos 25 dieną, ir truko apie 90 minučių. Kol techniniai nesklandumai buvo sprendžiami, NASA su astronautais Franku Rubio, Woody Hoburgu ir Stephenu Bowenu komunikavo naudodama Rusijos ryšių sistemas.

Avarija TKS

TKS esančioje „Expedition 69“ įguloje taip pat yra „Roscosmos“ kosmonautai Dmitrijus Petelinas, Andrejus Fedjajevas ir Sergejus Prokopjevas bei JAE astronautas Sultan Al Neyadi.

„Tai buvo tik antžeminė problema, jokių sutrikimų TKS nebuvo. Nei astronautams, nei Tarptautinei kosminei stočiai joks pavojus neiškilo“, – per spaudos konferencijoje sakė NASA TKS programos vadovas Joelis Montalbano.

Techniniai ryšio nesklandumai užfiksuoti dėl planuotų Džonsono kosmoso centro pastato antžeminės energijos sistemos atnaujinimo darbų. Vis dėlto, šių atnaujinimų metu tokio lygio gedimų nebuvo tikėtasi.

Į TKS skris rusų kosmonautas K. Borisovas. NASA/Roscosmos nuotr.

NASA misijos kontrolės štabas susisiekė su kosmine stotimi pasinaudodama Rusijos ryšių sistemomis per 20 minučių nuo to momento, kai dingo elektros energijos tiekimas. Netrukus ėmė veikti ir atsarginis valdymo centras.

„Turime atsarginę komandų ir valdymo sistemą, kuri skirta tiems atvejams, jei tektų uždaryti pagrindinį centrą dėl oro sąlygų, pavyzdžiui, uraganų sezono metu“, – paaiškino J. Montalbano.

Per maždaug 90 minučių NASA specialistai atkūrė ryšį su visa komanda Tarptautinėje kosminėje stotyje, skriejančioje maždaug 400 km aukštyje Žemės orbitoje.

NASA ketina ištirti incidentą, siekdama užtikrinti, kad tai nepasikartotų likusiais TKS veiklos metais iki 2031-ųjų, kai kosminė stotis baigs savo misiją.

Į TKS atvyko keturi nauji įgulos nariai. EPA/ELTA/Scanpix nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją