D.Graveline'as yra vienas iš daugelio žmonių, kurie vartodami statinus patyrė amnezijos priepuolius ar kitus nervų sistemos sutrikimus. Statinai - tai cholesterolio kiekį kraujyje mažinantys vaistai, išrašomi milijonams širdies ligomis galinčių susirgti žmonių. Keli mokslininkai dabar jau pradeda tikėti šiais skundais.

Tyrinėjanti šalutinį statinų poveikį nuotaikai ir pažinimo funkcijai Beatrice (Beatris) Golomb iš Kalifornijos universiteto (San Diegas, JAV) sakė, kad turi užregistravusi mažiausiai 100 atminties sutrikimo, tarp jų 30 trumpalaikės amnezijos atvejų, dėl kurių gali būti kalti statinai. Ji sako, kad tokie atvejai tikriausiai labai reti.

Tačiau vaistą vartoja dešimtys milijonų žmonių visame pasaulyje, todėl tokios problemos paveiks tūkstančius. Viena priežasčių, dėl kurių, pasak B.Golomb, galima kaltinti statinus, yra ta, kad amnezijos priepuoliai buvo pasikartojantys beveik visiems juos patyrusiems, tik antrasis kartas daug sunkesnis.

Apie 60 atminties sutrikimo atvejų, patirtų pavartojus statinus, buvo užregistruota Duke universiteto mokslininkų. Kai kuriais atvejais pacientų atminties problemos atsinaujindavo tik tada, kai jie vėl pradėdavo vartoti statinus.

Manoma, kad šis pasikartojimo efektas bent jau leis nuspėti priežastinį ryšį tarp vaisto ir šalutinio poveikio. Nors paprastai tvirtinama, kad statinai yra labai saugūs vaistai, būtų nenuostabu jei jie veiktų nervų funkciją. Vaistas blokuoja cholesterolio sintezę, o cholesterolis yra vienas iš pagrindinių ląstelės membranos elementų.

Praėjusiais metais Danijoje mokslininkai vykdė tyrimą, kurio metu nustatyta, jog statinus vartojantys pacientai dažniau serga polineuropatija – ši liga pasireiškia galūnių silpnumu ir tirpimu. Tačiau dauguma statinus vartojančių pacientų yra pagyvenę žmonės, todėl jau vien dėl to susiduria su atminties problemomis, sakė Duke universitete tyrimus vykdžiusios grupės vadovė P. Murali Doraiswamy (Doreisvomi).

Dabar svarbiausia išsiaiškinti, ar pacientai atminties sutrikimų patiria daugiau, nei įprastai. Aštuonių bandymų rezultatuose jokių šalutinių poveikių nenustatyta. P.M.Doraiswamy tvirtina, kad neverta nustoti ar nepradėti vartoti statino dėl tokių anekdotinių ataskaitų.

Statinų teikiami privalumai yra kur kas svarbesni, nei galimi šalutiniai poveikiai. Tačiau visgi mokslininkai savo išvadose jau įrašo eilutę, jog retais atvejais statinai gali būti siejami su suprastėjusiu pažinimo funkcijos veikimu, nors priežastinis ryšys nėra aiškus.

B.Golomb ištyrusi sutrikimų atsinaujinimo atvejus įsitikinusi, kad priežastinis ryšys yra. Tačiau kadangi šalutiniai poveikiai nebuvo nepripažįstami, medikai pacientams sakydavo, kad jie įsivaizduoja tai, ko iš tikrųjų nėra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją