Suomijos, kuri šiuo metu pirmininkauja ES, pramonės ministras Mauri Pekkarinenas sakė: "Kamieninių ląstelių tyrimai bus finansuojami, bet (vadovaujantis) labai griežtais etiniais principais".

Susitarimas buvo pasiektas mažiau nei savaitė po to, kai JAV prezidentas George'as W.Bushas, pirmą kartą pasinaudodamas savo veto teise blokavo įstatymo projektą dėl kamieninių ląstelių tyrimų finansavimo išplėtimo.

Kamieninių ląstelių tyrimai vertinami prieštaringai, nes vienas būdų gauti šių ląstelių yra paimti jų iš ankstyvos vystymosi stadijos žmogaus embrionų. Kamieninių ląstelių paėmimas reiškia embrionų sunaikinimą.

Tarp griežtų sąlygų, kurias reikia įvykdyti norint gauti ES pinigų, yra draudimas klonuoti žmones reprodukciniais tikslais ir kurti embrionus specialiai tyrimams. Tokiems dalykams Bendrijos pinigai nebus skiriami.

Tyrimų programos taip pat turės atitikti tos valstybės, kurioje jie vykdomi, įstatymus, todėl ES pinigai negalės būti naudojami kamieninių ląstelių tyrimams tose šalyse, kurios juos draudžia.

Kad užsitikrintų Vokietijos ir Italijos paramą, Europos Komisija taip pat įsipareigojo nesiūlyti finansavimo programoms, pagal kurias būtų naikinami žmogaus embrionai.

ES mokslo ir mokslinių tyrimų komisaras Janezas Potočnikas žurnalistams sakė: "Išaiškinome, ką faktiškai darome, ir įsipareigojome ateityje eiti ta pačia kryptimi".

ES ekspertų komitetui bus pavesta kiekvieno konkretaus projekto atveju spręsti, ar skirti ES lėšų.

Pagal susitarimą, ES apsiribos jau egzistuojančių kamieninių ląstelių tyrimais ir kamieninių ląstelių paėmimu iš suaugusių žmonių organizmo.

Ministrai šiuo klausimu susitarė tik po to, kai buvo įveiktas stiprus Vokietijos vadovaujamos stovyklos pasipriešinimas, kurį kurstė etiniai sumetimai.

Nors Vokietija, Italija, Liuksemburgas ir Slovėnija liovėsi prieštaravusios, Lenkija, Lietuva, Malta, Slovakija ir Austrija atsisakė pasirašyti susitarimą.

Lenkijos švietimo ir mokslo ministras Michalas Sewerynskis sakė: "Mano vyriausybė, mano parlamentas, mano viešoji nuomonė ir mano paties sąžinė įpareigoja mane atmesti šį pasiūlymą".

Ministras tvirtino atsisakęs "pažeisti svarbiausius etinius principus".

Kamienines ląsteles, kurios gali virsti visų kitų tipų organizmo ląstelėmis, galima paimti iš embrionų ar suaugusių žmonių. Jos panaudojamos ieškant naujų gydymo metodų ir galėtų padėti žmonėms, sergantiems tokiomis ligomis kaip diabetas, Parkinsono liga ir Alzheimerio (Alcheimerio) liga.

Daugiausiai vilčių teikia iš labai ankstyvos stadijos žmogaus embrionų, kurių atlieka nevaisingumo gydymo klinikose, paimtos kamieninės ląstelės.

Maždaug 59 proc. europiečių pritaria kamieninių ląstelių tyrimams, rodo apklausa, kurios rezultatus praėjusį mėnesį paskelbė Europos Komisija.

Pirmadienio susitarimas buvo reikalingas siekiant patvirtinti ES tyrimų ir vystymo planus 2007-2013 metų laikotarpiui, kuriuose numatyta 50,4 mlrd. eurų (147 mlrd. litų).

Dabar šie planai antrą kartą bus svarstomi Europos Parlamente, nors birželį jis jau pareiškė savo pritarimą, kuris buvo priimtas nedidele persvara.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją