Visų pirma buvo išmėgintas interneto greitis realiomis, įprastomis sąlygomis Vilniaus centre, Kudirkos aiškštėje. Vėliau eksperimento metu interneto greitis išmatuotas panardinus telefoną vandenyje, užkasus po žeme ir nusileidus į požeminę stovėjimo aikštelę. Tad ar pavykstų su jūsų telefonu (vandeniui atspariu) užmegzti ryšį, jei šis pliumptelėtų į vandenį ežere ar jūroje, pradingtų paplūdimio smėlyje ir ar susisiektumėte su išoriniu pasauliu, jei užstrigtumėte kokiame nors požemyje.

Eksperimentai su telefonais ir mobiliuoju ryšiu

Testams buvo pasirinkti keli skirtingi populiarūs išmanieji telefonai – vienas senesnis, kuris palaiko 4G ryšį (bet nepalaiko 5G) ir naujesnis, kuris palaiko 5G ryšį. Kadangi telefonai yra naudojami eksperimentams vandenyje ir po žeme, reikalingas ir trečias telefonas, kuriame galima stebėti šio testo rezultatus.

Vilniaus centre, paprastą darbo dieną, senesnio telefono, palaikančio 4G ryšį interneto (duomenų atsisiuntimo) greitis matavimo metu buvo iki 40 Mbps. Duomenių išsiuntimo greitis, kaip įprasta, ženkliai mažesnis ir siekė 4,6 Mbps. Pasak technologijų specialisto K. Špiliausko, tam, kad galėtume naršyti internete, pasitikrinti socialinius tinklus ir atlikti panašias standartines užduotis, užtenka ir 5 Mbps spartos.

4G mobiliojo interneto greitis Vilniaus centre

Su tokia sparta neturėtų jaustis vėlavimų, uždelsimų ir naršymas turėtų būti sklandus. „Tačiau norint peržiūrėti vaizdo turinį, tarkime, Youtube platformoje, ypač jei raiška yra aukštenė ir vaizdo siužetą rodytų be trikdžių, reikia bent 10 Mbps spartos. Na, o tiesioginėms transliacijoms, ypač aukštesnės raiškos, jau reikėtų apie 15 Mbps greičio. Taigi, 4G palaikantis telefonas ir interneto sparta, siekinati 30-40 Mbps Vilniaus centre visus minėtus procesus turėtų leisti įgyvendinti be jokių nesklandumų“, – aiškino specialistas.

Dar vienas svarbus parametras – vėlinimo laikas (angl. ping), kuris 4G ryšį palaikančiame telefone testo metu buvo 39 ms. Tai – beveik nepastebimas laiko tarpas, o tai reiškia, kad, pavyzdžiui, paleidus vaizdo siužetą „Youtube“, jį pradės rodyti beveik iš karto ir laukti, kol užsikraus – nereikės.

5G mobiliojo interneto greitis Vilniaus centre

Tuo tarpu 5G palaikančiame išmaniajame telefone interneto greitis parodė pribloškiančius spartos rezultatus. Toje pačioje vietoje, tuo pačiu metu 5G ryšio greitis buvo daugiau nei 600 Mbps.

„Kai šnekame apie tokį greitį, tai toks internetas gali būti skirtas net tik mobiliojo telefono poreikiams, bet ir pilnai pasitarnauti kaip namų internetas. Tokios spartos užtektų visiems išmaniems įrenginiams namuose ir visiems jų poreikiams. Pavyzdžiui, tokį internetą namuose galima įsidiegti įsidėjus mobiliojo ryšio SIM kortelę į Wi-Fi maršrutizatorių ir 5G bevielis internetas be jokių nesklandumų patenkintų visus namų interneto poreikius“, – tikino technologijų specialistas K. Špiliauskas.

Be to, uždelsimo greitis, minėtasis „ping“ parametras, su 5G internetą palaikančiu telefonu buvo per pusę mažesnis – vos 19 ms.

Pasak K. Špiliausko, tokie ir mažesni „ping“ parametrai leidžia sklandžiai žaisti internetinius žaidimus telefone.

Eksperimentas su mobiliuoju internetu ir telefonu vandenyje.

Pirmojo eksperimento metu vandenyje buvo paskandintas 5G telefonas ir patikrintas interneto greitis jame.

Į specialų įpakavimą įdėtas telefonas buvo panardintas vandenyje akvariume, maždaug 10-20 cm gylyje. Tad kaip mobiliojo ryšio kokybę veikia vanduo?

Anot specialisto, jei akvariumas, kuriame panardintas telefonas, būtų baseino dydžio ir jame būtų gerokai daugiau vandens arba telefonas būtų panardintas giliau, ryšys būtų silpnesnis arba jo visiškai neliktų.

Eksperimentas su mobiliuoju internetu ir telefonu vandenyje.
Eksperimentas su mobiliuoju internetu ir telefonu vandenyje.

Tačiau testo metu telefono programėlė parodė malonią staigmeną – nors akvariume panardinto telefono 5G ryšys suprastėjo ir vietoje 600 Mbps liko apie 400 Mbps, tačiau tai yra vis dar puikus interneto spartos rodiklis.

Antrojo eksperimento metu telefonas buvo užkastas smėlyje, panašiame gylyje, kaip ir vandenyje. Užkastas telefonas rodo, kad interneto greitis – apie 500 Mbps. Tai reiškia, kad vanduo interneto kokybę veikia labiau nei smėlis ir telefone interneto ryšys veikia net ir po žeme.

Eksperimentas su mobiliuoju internetu ir telefonu, užkastu smėlyje.
Eksperimentas su mobiliuoju internetu ir telefonu, užkastu smėlyje.
Eksperimentas su mobiliuoju internetu ir telefonu, užkastu smėlyje.

Trečiojo eksperimento metu paaiškėjo, kad Vilniuje, Gedimino pr. esančioje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje 5G mobilus internetas jau buvo nepasiekiamas. Tačiau telefonas rodė 4G+ ryšį, kurio greitis buvo apie 19 Mbps. Pasak technologijų specialisto K. Špiliausko, tokio greičio pakanka įvairioms funkcijoms internete atlikti be nesklandumų.

Vis dėlto interneto ryšį neigiamai veikia bet kokie objektai, trikdantys ryšį su bazine stotimi. Tai gali būti medžių lapai, pastatai miestuose, kalvos ar kiti geologiniai subtilumai, pavyzdžiui, buvimas dauboje ar ant aukšto kalno ir pan.

Interneto greitis požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Vilniaus centre.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją