Kaip rašo sciencealert.com, piramidė, kuri buvo pastatyta faraonui Sneferu apie 2600 m. Pr. Kr., atrodo kitaip nei garsiausios Egipto piramidės, turinčios tiesias puses.

Piramidė stovi maždaug 40 km į pietus nuo Egipto sostinės Kairo. Statinys yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Lenktoji piramidė

Lenktoji piramidė pasižymi dvigubu nuolydžiu, kuris, įsivaizduojant kitas egiptiečių statytas piramides, yra neįprastas.

Mokslininkai teigia, kad ši piramidė yra esminis momentas Egipto architektūros istorijoje, nuo kurio buvo pereita prie lygių piramidžių, kurios šiandien yra vienas populiariausių turistinių objektų pasaulyje.

Lenktoji piramidė buvo uždaryta 1965 metais. Nuo tada ši 101 metro aukščio struktūra buvo restauruojama. Ekspertai atkūrė ne tik vidinius, bet ir išorinius piramidės laiptus, įrengė apšvietimą.

Lenktoji piramidė

Anot BBC, piramidė turėjo būti taisyklingos formos, tačiau jos kūrėjai turėjo šiek tiek pakoreguoti savo planus, mat ėmėsi statybų ant minkšto molio, dėl kurio pagrindas tapo nestabilus.

Egipto Aukščiausiosios senienų tarybos generalinis sekretorius Mostafa Waziri „Reuters“ sakė, kad pirmieji įtrūkimai sienose pradėjo atsirasti dar statant piramidę.

Norėdami ištaisyti susidariusią situaciją, egiptiečiai pakeitė statymo kampą nuo 54 laipsnių – normalios piramidės kraštų kampo – į 43 laipsnius.

Lenktoji piramidė

Jos forma yra neįprasta, tačiau tai buvo svarbus žingsnis statant Egipto piramides, užpildžius tarpus tarp ankstesnių konstrukcijų, kurios buvo pakopuotos į šonus, ir vėlesnių piramidžių su tiesiomis kampo pusėmis, kaip Didžioji Gizos piramidė.

Lenkta piramidė yra viena iš trijų piramidžių, pastatytų Sneferu, nors jo laidojimo vieta nežinoma. Manoma, kad jis gali būti palaidotas Lenktojoje piramidėje, tiesiog jo kapo menė dar neatrasta.

„Tiksliai, kur jis buvo palaidotas – mes nežinome. Gal kas toje (Lenktojoje) piramidėje, kas žino?“,– teigia archeologas.

Lenktoji piramidė

Piramidė atidaryta pirmą kartą po to, kai ji buvo uždaryta 1956 m.

Lankytojai taip pat gali patekti į 18 metrų (59 pėdų) aukščio „šoninę piramidę“, kuri, galbūt, buvo pastatyta Sneferu žmonai Heteferai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)