Švento Andriaus universiteto (Škotija) mokslininkai taip pat liudija, kad paleidus gyvūnui garso įrašą su tokiu švilpesiu, šis į jį atsako.

Daktaras Vincentas Janikas pasakoja: "Delfinai gyvena trimatėje aplinkoje, erdvėje be jokių žymių orientyrų, ir tokiomis sąlygomis jie dar turi išlikti grupėje, nepasimesti. Tai aplinka, kuriai partnerių identifikacijos sistema turi būti tikrai efektyvi".

Kad delfinai - kaip ir žmonės - naudoja unikalius "vardus", buvo įtariama jau seniai. Ankstesni tyrimai atskleidė, kad šie "šaukiniai" naudojami dažnai, ir kad delfinai, gyvenantys toje pačioje grupė, išmoksta atkartoti neįprastus garsus. Bet šis tyrimas - pirmas kartas, kai gyvūnai sureagavo į savo "tikruosius" - ne žmonių sugalvotus - "vardus".

Mokslininkai atliko tyrimus su afalinomis (angl. bottlenose dolphin; lot. Tursiops) - leido joms "vardų" įrašus, įrašytus "tariamiant" jų pačių grupėje, leido kitokius delfinų repertuaro švilpesius, o tada - švilpiamus "vardus" gyvūnų, kurių afalinos niekada nebuvo mačiusios gyvenime. Delfinai reagavo tik į savo pačių "ištartus" "vardus".

Tyrimų komanda tiki, kad delfinai reaguoja taip pat, kaip ir žmonės - išgirdę savo vardą, atsiliepia.

Daktaras Janikas mano, kad tai padeda delfinams laikytis kartu: "Daugumą laiko jie nemato vienas kito, po vandeniu jie negali naudosi uosle, kuri žinduoliams šiaip yra labai svarbus identifikavimo organas, ir paprastai jie nebūna vienoje vietoje - jie juk neturi lizdų ar urvų."

Mokslininkai mano, kad panašius "vardus" naudoja ir kiti gyvūnai - pavyzdžiui, papūgos.Daktaro Janiko teigimu, jei perprasime, kaip šis įgūdis susiformavo gyvūnų grupėse, tai mums pradės suprasti ir žmogiškosios komunikacijos istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)