CERN surengto viešo seminaro metu ATLAS grupės atstovė mokslininkė Fabiola Gianotti pristatė LHC greitintuvo naudojimo pažangą – mokslininkai geriau susipažino su šio milžiniško aparato galimybėmis ir sugeba jį naudoti efektyviau: sumažėjo neveikiančių jutiklių dalis, padidėjo tyrimams tinkamų eksperimentų rezultatų dalis.

Mokslininkė parodė, kad pagal greitintuvu vykdytų eksperimentų duomenis 95 proc. patikimai nustatyta, jog Higgso bozono nėra 141-476 GeV masių spektre. Kitu jutikliu tokiu pačiu patikimumu nustatyta, kad Higgso bozonas negali būti sunkesnis nei 135 GeV. Dar vienu jutikliu buvo atmestas masių regionas iki 115,5 GeV.

Šiuo metu didžiausia tikimybė, kad Higgso bozonas yra 126 GeV masės dalelė (3,6 sigma patikimumas), tačiau norint patikslinti tai iki reikiamos ribos (5 sigma patikimumo) mokslininkams teks dar šiek tiek padidinti analizės jautrumą ir surinkti daugiau duomenų.

Visgi galutinė mokslininkės pateikta išvada – kol kas per anksti tvirtinti, kad Higgso dalelė yra atrasta bei kad reikia atlikti daugiau darbų norint pateikti neabejotinus duomenis.

ATLAS eksperimento vykdytojai bent kol kas savo rezultatų nederina su kita analogišką darbą atliekančia CMS grupe, tačiau ateityje, atskirai publikavus tyrimų rezultatus, bendradarbiavimo ir duomenų subendrinimo tikimybė neatmetama.

Panašius rezultatus pateikė ir CMS grupės atstovas Guido Tonelli - jo atstovaujama mokslininkų grupė iki šiol neatmetė masių regiono nuo 115 iki 127 GeV, nors jo grupė mano, kad Higgso bozonas turėtų būti 119,5 arba 124 GeV. Dabartiniai duomenys neleidžia pateikti tvirtų išvadų - rezultatų patikimumas siekia tik 2,6 sigma.

Taigi, bendri rezultatai kiek nuvylė lūkesčius - prieš pranešimą buvo tikimasi, kad mokslininkai pasakys „Taip, Higgzo bozonas egzistuoja ir jo masė yra...“ arba „Ištyrėme visą masių spektrą ir neradome jokių požymių, kad Higgso bozonas egzistuotų“. Kita vertus, siaurinamas paieškų spektras ir gerėjantis suvokimas kaip veikia LHC mums teikia vilčių kad bozonas artimiausiu metu bus atrastas, o su LHC dirbantiems mokslininkams - daug džiaugsmo ir entuziazmo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)