Beveik prieš 500 metų šioje Vatikano šventovėje tapytos ryškiaspalvės freskos laikomos vienu didžiausių pasaulyje meno kūrinių, pateikiančių biblijos scenas, pavyzdžiui, "Adomo sutvėrimas", kur Dievas tiesia ranką, kad paliestų Adomo pirštą.

Gilsonas Barreto ir Marcelo de Oliveira yra įsitikinę, kad 34 iš 38 lubų pano Michelangelo išdėstė žmogaus kūno anatomijos žinias. Pavyzdžiui, medžio kamienas - visai ne kamienas, o bronchų vamzdelis. Žalias maišas iš tikrųjų yra širdis.

"Kodėl niekas anksčiau to nepamatė? Matyt, todėl, jog nedaug žmonių supranta anatomiją, kad pastebėtų tokias detales. Aš pamačiau, nes tokia mano profesija", - pasakojo G.Barreto, chirurgas iš Brazilijos miesto Kampinaso.

Minimi brazilai nėra pirmieji, pamatę žmogaus organus Siksto koplyčios, kurioje renkami popiežiai, kūriniuose.

Prieš 15 metų amerikiečių gydytojas Frankas Meshbergeris pareiškė, kad Dievas su angelais "Adomo sutvėrimo" scenoje vaizduoja žmogaus smegenų skersinį pjūvį. Jis manė, kad Michelangelo palygino Dievo dovaną - sielos suteikimą Adomui - su dieviškąja proto dovana žmonijai.

F.Meshbergerio atradimas sužadino G.Barreto vaizduotę - jeigu koplyčioje nutapytos smegenys, tai turėtų būti ir kitų žmogaus organų.

Vieną naktį tyrinėjęs knygas ir koplyčios paveikslus, G.Barreto įžvelgė dar 5-6 anatomijos vaizdus. Kitą dieną jis papasakojo apie tai M.Oliveirai, ir jiedu ėmėsi dar kruopštesnių tyrinėjimų, kurie truko tris mėnesius.

Jų knyga "Mikelandželo kūrybos paslaptis" ("The Secret Art of Michelangelo") Brazilijoje išleista pernai. Iki šiol jau parduota 50 tūkstančių jos egzempliorių, ketinama pakartoti knygos leidimą JAV, Ispanijoje, Portugalijoje.

Įsigilinę į literatūrą jie sužinojo, kad dar vienas medikas - amerikietis Garabedas Eknoyanas buvo radęs inkstų atvaizdą - "Žemės atsiskyrimas nuo Vandens".

Pasak abiejų brazilų, menininkas paliko žmonėms koduotų laiškų, kurie turėtų padėti rasti paslėptas kūno dalis. Sufleruoja jau ir pačios temos - Adomo sutvėrimas ar Ievos sutvėrimas. Šiuose vaizduose medžio kamienas primena bronchų vamzdelį, o Dievo purpurinis rūbas panašus į plaučius, jei žiūrėtume iš šono. Galima sakyti, anot G. Barreto, kad Dievas "įpučia gyvybę" Ievai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją