Ketvirtas turtingiausias pasaulio žmogus, „Forbes“ duomenimis, sako, kad jo tikslai nekerta mūsų planetos ribų. Nors „SpaceX“ siūlomas palydovinis internetas „Starlink“ ir „Amazon“ vystomas projektas „Project Kuiper“ žada išspręsti ne vieną ryšio problemą, CNN žurnalistei Becky Anderson B. Gatesas prisipažino, kad šiuo metu jo laiką suvalgo žymiai žemiškesnės, tačiau ne ką paprastesnės problemos.

Billas Gatesas.

„Tos lenktynės kosmose... Žinote, tai iš esmės komercinė rinka. Spartus interneto ryšys Afrikoje, žinoma, geras dalykas. Geras dalykas ir stebėsenos palydovai, padedantys išsiaiškinti, kas dedasi žemės ūkyje ir kokia klimato kaitos situacija. Bet tai neturi nieko bendro su filantropija. Viliuosi, kad turtingi žmonės ras būdų, kaip savo turtu dalintis su visuomene ir prisidėti prie visų mūsų gerovės. Akivaizdu, kad įgūdžių jiems netrūksta. Nemanau, kad turėtų – o ir negalėtų – viską suvartoti vieni patys. Kol neišnaikinsime maliarijos ir tuberkuliozės bei visų kitų skurdžias šalis alinančių ligų, tol tai bus mano pagrindinis tikslas“, – sakė B. Gatesas.

Jo filantropinės pastangos jau davė rezultatų. „Bill and Melinda Gates Foundation“ fondo partnerystė su Abu Dabio kronprinco rūmais visai neseniai padėjo Nigeryje išnaikinti onchocerkiazę, dar vadinama upiniu aklumu. Nigeris tapo pirmąją nuo šios ligos išsivadavusia Afrikos valstybe. Onchocerkiazė – parazitinė liga, ją sukelia Onchocerca volvulus kirmėlės.

Susirgus pažeidžiama oda ir akys. Sukėlėjus perneša infekuoti Simulium genties upiniai mašalai, kurie gyvena ir veisiasi prie sraunių upių, todėl ši liga dar vadinama upiniu aklumu. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei 99 proc. šia liga sergančiųjų gyvena 31 Afrikos šalyje.

Maliariją sukeliantys uodai.

„Tai, kad Nigeriui pavyko išnaikinti upinį aklumą, reiškia, kad tą patį įmanoma padaryti visame žemyne“, – akcentuoja B. Gatesas.

„Microsoft“ įkūrėjas sako, kad, jeigu reiktų įvardyti vieną tikslą 2022 metams, tai būtų poliomielito išnaikinimas.

„Man tai labai didelis ir svarbus tikslas. Taigi, jeigu situacija Afganistane gali išbūti stabili, panašu, kad galime išnaikinti ir laukinį poliomielitą. To siekiame jau daugiau nei dvidešimt metų“, – sakė „Microsoft“ įkūrėjas.

Laukia ir nemažai iššūkių. B. Gatesas sako: kadangi dauguma žmonių visame pasaulyje tų ligų nemato, tiesiogiai su jomis nesusiduria, iniciatyvos, galinčios padėti jas išgydyti, nesulaukia pakankamai finansavimo.

M. tuberculosis. Tuberkuliozę sukeliančios bakterijos. Wikipedia nuotr.

„Mums būtina investuoti į Afrikos sveikatą, kad vaikai įveiktų ligas. Reikia užtikrinti pilnavertę mitybą, be to neįsivaizduojama ateitis. Tik jaunoji karta, įgijusi išsilavinimą, gali prikelti šį žemyną. Taigi, skatinau ir skatinsiu toliau prisidėti prie mūsų tikslų, noriu, kad įsitrauktų kuo daugiau valdžių ir filantropų“, – pabrėžia ketvirtas turtingiausias planetos žmogus.

Prieš daugiau nei dešimt metų B. Gatesas kartu su dabar jau buvusia žmona Melinda Gates ir Warrenu Bufferru įkūrė „Giving Pledge“ – tai keturiasdešimties turtingiausių Amerikos žmonių įsipareigojimas didžiąją dalį savo turto skirti opiausių pasaulio problemų sprendimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)