Miego tyrime, kurį atliko Ne kūniškos patirties tyrimų centro Los Andžele (JAV) mokslininkai, dalyvavo 30 savanorių, kurie buvo pamokyti vos prabudus ar naktį susapnavus tikrovišką sapną atlikti tam tikrus protinius veiksmus, kurie galėtų padėti jiems išgyventi ne kūnišką patyrimą, kurio kulminacija būtų susitikimas su susapnuotu angelu. Pusei tyrimo dalyvių pavyko, teigia mokslininkai.

Konkrečiau – tiriamiesiems buvo nurodyta pabandyti atkurti Elijaus – pranašo, minimo Talmude, Biblijoje ir Korane – istoriją. Viename iš Biblijos Karalių knygos pasakojimų aprašyta, kaip Elijas pabėga į tyrlaukius ir išvargęs bei pasirengęs mirti užminga po kadagio medžiu. Staiga jį pažadina angelas ir paliepia valgyti. Jis apsižiūri aplink ir, savo nustebimui, randa ant anglies keptos duonos kepalą bei vandens ąsotį. Elijas suvalgo maistą ir vėl užminga. Tyrimo vadovas Michaelas Raduga sakė, kad toks įvykis iš visų kitų Biblijos pasakojimų, kuriuose aprašytos naktimis regėtos religinės vizijos buvo išsirinktas dėl to, kad „rezultatų verifikavimo požiūriu angelai yra idealus pasirinkimas, nes Vakarų kultūra pateikia santykinai labai gerai apibrėžtą jų išvaizdą (sparnus, baltą mantiją, aureolę ir kt.)“.

Tyrimas, kuris dar nebuvo recenzuotas mokslinei publikacijai, susilaukė kai kurių sapnus tiriančių mokslininkų, nedalyvavusių M. Radugos tyrime, paramos. Pasak jų, tyrimo rezultatai teikia pagrindo toliau gilintis į religinių regėjimų prigimtį. Tačiau vienas sapnų ekspertas nurodė, kad daugelyje religinių pasakojimų apie angelus veiksmas vyksta dienomis, o tai rodo, kad tai negalėjo būti sapnai, rašoma lifelittlemysteries.com.

Elijaus sapnavimas

Per keturis tyrimo vykdymo savaitgalius 24 savanoriai pareiškė, kad sapnavo bent vieną tikrovišką sapną. Jiems buvo nurodyta sapnavimo metu pabandyti „atsiskirti nuo savo kūno“ vos pasiekus pusiau miego būseną ar susapnavus tikrovišką sapną. Jeigu žmonės sugebėdavo susapnuoti, kad sugeba atsiskirti nuo savo miegančių kūnų, jie turėjo ieškoti angelų savo namuose. Jeigu jie nesugebėdavo atsiskirti nuo kūno, buvo nurodyta grįžti miegoti ir dar kartą bandyti vėliau.

Penkiolika iš 24 tyrimo dalyvių sakė sugebėję iš dalies arba pilnai atkartoti Elijaus pasakojimą savo į sapną panašios patirties metu. Devyni iš jų susapnavo ir angelą ir maistą, o šeši – tik angelą.

M. Raduga, kurio organizacija dalį savo pinigų uždirba pardavinėjant tikroviškų sapnų „praktinį gidą“, parengė eksperimentą norėdamas patikrinti savo hipotezę, kad daugelis stebuklingų apreiškimų iš tikrųjų įvyksta tuomet, kai žmonės išgyvena ryškią, sapną primenančią būseną. Jeigu mokslininkas sugebėtų pamokyti žmones susapnuoti realistišką religinį apreiškimą, tai būtų įrodymas, kad daugelis istorinių tokių apreiškimų aprašymų – pavyzdžiui, Elijaus vizija Biblijoje – yra tik žmonių vaizduotės vaisius.

Angelų apreiškimai

Savanoriai, kuriems pavyko pamatyti angelus, mokslininkams nupasakojo savo apreiškimus.

Vienas dalyvis, įvardintas kaip Antonas M., prisiminė sėkmingai atsiskyręs nuo savo kūno: „Palikau savo kūną ir išsikviečiau savo „gidą“, kuris atėjo angelo pavidalu. Paprašiau jo sausainių ir vandens. Jis man iškart jų davė. Viską suvalgiau, patyriau visus skonius ir pajutau sotumą. Grįžau į savo kūną ir vėl iškart užmigau“.

Nors M. Radugos ir jo kolegų darbas nėra recenzuotas ar publikuotas, kiti sapnų mokslininkai mano, kad gauti rezultatai yra įdomūs ir siūlo tam tikrų idėjų. „Esu tikras, kad tie vaikinai turi gerą idėją“, - sakė Harvardo medicinos mokyklos psichiatrijos profesorius emeritas Allanas Hobsonas, parašęs kelias knygas apie sapnų neurologiją.

A. Hobsonas sakė, kad idėja, jog religiniai apreiškimai iš tiesų yra sapnai, nėra nauja: „Puikus ir labai tolerantiškas filosofas-psichologas Williamas Jamesas savo 1912 metų knygoje „Varieties of Religious Experience“ rašė, kad dauguma apreiškimų tikriausiai buvo į sapnus panašūs reginiai“.

Be to, Švedijos mokslininkas Emmanuelis Swedenborgas ilgą laiką neleido sau užmigti ir po kurio laiko jam apsireiškė angelai, paliepę įkurti Naujosios Jeruzalės bažnyčią.

Miego ir sapnų psichologė Ursula Voss, dirbanti Bonos universitete (Vokietija), sutinka, kad kai kurie religiniai apreiškimai galėtų būti žmogaus protinės veiklos rezultatas. „Tačiau galimi ir kiti scenarijai“, - sakė U. Voss. Pasak jos, jeigu vizijos įsivaizduojamos, apreiškimai negalėtų vykti realistiškų sapnų metu, bet būtų „hipnagoginių haliucinacijų“, regimų prieš pat užmingant, kuomet smegenys yra labai jautrios įtaigai, rezultatas.

Sąmonės ir sapnų tyrimų instituto (Austrija) psichologė Brigitte Holzinger sakė, kad daugelis biblinių pasakojimų aprašyti vykus dienos metu, todėl greičiausiai tai nėra sapnai.

„Iš tyrimo mes galime sužinoti, kad reikia geresnio tikroviškų sapnų apibrėžimo, o remdamiesi šiuo apibrėžimu turėtume atskirti tikroviškus sapnus nuo kitų transo, vizijų ir galbūt net haliucinacijų formų“, - aiškino B. Holzinger.

Ji pridūrė, kad „projektas, kuriuo būtų atskirtos šios būsenos, būtų labai įdomus“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją