Sausio 22 dienos ataskaitoje, kurią parengė išorinių agentūrų patarėjų darbo grupė, be beždžionių atsisakymo taip pat nurodoma nutraukti maždaug pusę iš 21 dabar vykdomų biomedicinos ir elsgenos eksperimentų, nes šie neatitinka 2011 metų gruodį nustatytų kriterijų, rašo nature.com.

„Akivaizdu, kad šimpanzių panaudojimas moksliniuose tyrimuose bus sumažintas“, - sakė vienas iš darbo grupės vadovų, Kalifornijos universiteto Davies mieste (JAV) Veterinarinės medicinos mokyklos mokslinių tyrimų dekano pavaduotojas Kentas Lloydas.

Ataskaitoje nurodoma, kad NIH turėtų nedelsiant pradėti planuoti kur ir kaip apgyvendinti poilsio išleidžiamus gyvūnus bei kad ateities tyrimams pilnai pakaks maždaug 50 gyvūnų. Kartu užkeliama ir reikalavimų kartelė leidimams atlikti tyrimus su beždžionėmis gauti – tokius leidimus dalins nepriklausomas komitetas, kuris vertins kiekvieną tyrimą po to, kai šiems bus atliktas standartinis mokslinis NIH įvertinimas. Jeigu gyvūnams tokiuose tyrimuose teks didelis krūvis, leidimas tyrimui bus išduodamas tik tuo atveju, jeigu tyrimo nauda žmonijai bus „labai didelė“.

Pavyzdžiui, iš dabar vykstančių devynių invazinių eksperimentų, vykdomų imunologijos ir infekcinių ligų tyrimų srityse, tikriausiai nebus nutraukti, nes jie atitinka naujuosius kriterijus. Darbo grupė reikalaus, kad norint atlikti tyrimą su beždžionėmis jie būtų ne tik labai naudingas visuomenės sveikatai, bet kad ir nebūtų jokio alternatyvaus gyvūno modelio, kad toks tyrimas su žmonėmis būtų neetiškas, kad gyvūnai būtų laikomi socialiai ir fiziškai geromis sąlygomis.

Ataskaita nudžiugino gyvūnų teisių gynėjus. „Šimpanzės neturėtų gyventi laboratorijoje, lygiai kaip žmogus neturėtų gyventi telefono būdelėje“, - sakė organizacijos „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“ laboratorinių tyrimų vadovas Justinas Goodmanas. Tiesa, jo oponentai tikina, kad pasikeitę reikalavimai sulėtins skubiai reikalingą medicininę pažangą, kuri padėtų apsaugoti nuo ligų, kuriomis serga šimtai milijonų žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)