Paveikslėliu lietuvis pasidalino dar gruodžio 31 dieną. Įrašą spėjo pamatyti daugiau nei 350 tūkst. lietuvių, o juo pasidalino 2,9 tūkst.

Paveikslėlyje, pirmiausia, matomas užrašas „Stop coronafera“. Paveikslėlyje matoma mergina, kuri laiko kažkokį plakatą. Koks tai buvo plakatas – nesužinosime, nes vaizdo redagavimo pagalba ten atsirado šis tekstas: „Mokėkite politikams minimalų darbo užmokestį, uždarykite jų verslus, nesuteikite jiems med. pagalbos, izoliuokite juos ir jūs pamatysite, kaip greitai jie pakeis savo nuomonę“ (kalba redaguota).

Melaginga informacija

Užrašas „Stop coronafera“ yra nuoroda į sąmokslo teoriją, kuri teigia, kad COVID-19 sukelta pandemija buvo iš anksto suplanuota, surežisuota.

Šią sąmokslo teoriją išpopuliarino ne kartą paneigtas pseudomokslinis filmas „Plandemic“.

Neva tai dokumentiniame filme yra pasakojami mokslininkės Judy Mikovits atradimai. Svarbu paminėti, kad ši moteris nebėra laikoma mokslininke. Jos melagingi teiginiai ne kartą buvo diskredituota ir ji yra žinoma kaip skiepų priešininkė bei sąmokslo teorijų skleidėja.

„Plandemic“ įraše teigiama, kad J. Mikovits moksliniame žurnale „Science“ publikavo tyrimą, teigiantį, kad žmonių ir gyvūnų embrionų ląstelių naudojimas sukėlė chroniškų ligų epidemiją. Toks teiginys nėra tiesa. „Health Feedback“ (medicinos mokslininkus vienijančios faktų tikrinimo organizacija) pažymi, kad 2009 m. minėtame žurnale pasirodė J.Mikovits tyrimas, kuriame buvo teigiama, jog pavyko nustatyti ryšį tarp XMRV viruso ir mialginio encefalomielito, dar vadinamo lėtinio nuovargio sindromu (ME/CFS).

Moksliniuose tyrimuose yra itin svarbu, kad kiti mokslininkė gebėtų atkartoti tyrimą ir taip patvirtinti, kad išvados – teisingos. Tačiau dešimčiai skirtingų mokslininkų grupių pabandžius atkartoti J. Mikovits tyrimo metodą, pasiekti tų pačių rezultatų nepavyko.

Straipsnis iš „Science“ žurnalo 2011 m. gruodį buvo pašalintas. Savo ruožtu, žurnalo redakcija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad tyrimo autoriai pripažino į tyrimą neįtraukę svarbios informacijos, kuri galėjo turėti įtakos tyrimo rezultatams. Dėl manipuliacijos duomenimis ir mokslinių standartų nepaisymo, moteris buvo pašalinta iš WPI.

Toliau neva tai dokumentiniame filme yra meluojama, kad J. Mikovits buvo sulaikyta be jokio arešto orderio ar net įrodymų. J. Mikovits buvo suimta, nes kai buvo atleista iš WPI, pasisavino ir negrąžino darbo kompiuterio, laboratorijos užrašų ir kitų medžiagų, kurios priklausė jos buvusiai darbovietei. Po kiek laiko institutas atsiėmė ieškinį.

Moteris teigė, kad jos buvusi darbovietė susijusi su JAV Valstybės departamentu. Šie teiginiai liko neįrodyti, o WPI yra privatus tyrimų institutas. Tokią informaciją 2018 m. apžvelgė snopes.com.

Tikriausiai daugiausiai dėmesio sulaukęs „Plandemic“ teiginys buvo, kad J. Mikovits teigimu, COVID-19 sukeliantis virusas SARS-CoV-2 buvo modifikuotas laboratorijoje, esą galima įžvelgti „pagreitintos evoliucijos“ pėdsakų. Ir nors mokslinė bendruomenė diskutuoja dėl viruso kilmės, dauguma sutaria, kad ji – natūrali. O ir teiginys, kad virusas buvo modifikuotas, neatsilaiko prieš kritiką – laboratorijose atlikti eksperimentai rodo, jog žmonijos turimi moksliniai įrankiai negalėjo sukurti genetinių struktūrų, kurios aptinkamos SARS-CoV-2. Todėl labiausiai tikėtina, kad virusas išsivystė natūraliomis aplinkybėmis.

J. Mikovits teigia, kad SARS-CoV-2 buvo sukurtas Jungtinių Valstijų karinėje laboratorijoje Šiaurės Karolinos valstijoje bei Kinijos Uhano miesto laboratorijoje. „Health Feedback“ teigimu, nėra įrodymų, kad virusas išvis būtų sukurtas laboratorijoje, o moksliniai tyrimai rodo, kad virusas – zoonotinės kilmės, į žmogaus organizmą perėjo iš kito gyvūno. Tai tik dalis melagingų teiginių, kuriuos pasauliui pažėrė „Plandemic“ ir J. Mikovits bei antroji neva tai dokumentinio filmo dalis.

Antroji dalis „Plandemija: indoktrinacija“ buvo išleista 2020 m. rugpjūčio 18 d. Pagrindinis šio filmo teiginys yra tai, kad COVID-19 pandemija buvo didelis sąmokslas, kurį planavo keli asmenys ir organizacijos, norintys iš jos pasipelnyti. Kaip ir šio filmo pirmtakas, antroje dalyje yra keletas melagingų ir klaidinančių teiginių apie COVID-19 pandemiją ir vakcinas. Daugelį šių teiginių paneigė faktų tikrintojai. Pavyzdžiui, kad virusas buvo specialiai sukurtas.

Nenuostabu, kad tokia sąmokslo teorija tikintys žmonės COVID-19 pandemiją laiko aferą, kurią kontroliuoja politikai. Tačiau nėra jokių įrodymų, kurie parodytų, kad ši pandemija yra afera, kurią suorganizavo ar bent jau įgyvendina Lietuvos politikai.

Šaltiniai:

  • https://uk.reuters.com/article/us-health-coronavirus-tech-video/facebook-youtube-remove-plandemic-video-with-unsubstantiated-coronavirus-claims-idUKKBN22K077
  • https://www.factcheck.org/2020/05/the-falsehoods-of-the-plandemic-video/
  • https://www.snopes.com/collections/plandemic/
  • https://www.sciencemag.org/news/2020/05/fact-checking-judy-mikovits-controversial-virologist-attacking-anthony-fauci-viral
  • https://www.livescience.com/debunking-plandemic-coronavirus-claims.html
  • https://www.poynter.org/fact-checking/2020/plandemic-video-fact-check/?fbclid=IwAR0fcWYiUmaDzmrHusPh_J6sct-viwffpzyQj9Q0FWR_lADSJi1SKjUb_48
  • https://healthfeedback.org/plandemic-vignette-featuring-anti-vaccination-activist-judy-mikovits-contains-numerous-false-and-unsupported-claims-about-covid-19/
  • https://www.snopes.com/fact-check/scientist-vaccine-jailed/
  • https://www.chicagotribune.com/coronavirus/ct-cb-coronavirus-plandemic-judy-mikovits-conspiracy-theories-20200507-rmcmcjkfvnfbzp3swvvnl22iye-story.
  • https://healthfeedback.org/plandemic-indoctornation-rehashes-debunked-claims-and-conspiracy-theories-about-the-covid-19-pandemic-and-vaccines/?fbclid=IwAR3m1nXTmyFwLSXkuELjcfhASZnKihsmO3BkKwnIeFjRAqt0kmpcHv4jNqA
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)