Daug darbo pareikalavusi analizė, kurios metu iki šiol ištirta apie 25 000 baltymų sąveikų, rodo, kad svarbiausi baltymai nebūtinai turi sąveikauti su daugeliu kitų.

Kurdami šį „interaktomo“ projektą, Akhileshas Pandey iš Johnso Hopkinso medicinos mokyklos (JAV) kartu su kolegomis bendradarbiavo su 70 biologų iš Bangaloro (Indija).

Prieš tris metus A.Pandey savo lėšomis padėjo kurti pelno nesiekiantį Bangaloro bioinformatikos institutą, kuriame mokslininkai stebi mokslinę literatūrą, iš mokslinių darbų gausybės atsirenka atradimus, susijusius su baltymų sąveika bei šiuos duomenis įtraukia į elektronines duomenų bazes.

Instituto mokslininkų sėkmė neliko nepastebėta mokslo bendruomenėje: „Jie sukūrė vieną iš pilniausių baltymų sąveikų rinkinių“, - sakė Harvardo medicinos mokyklos (JAV) mokslininkas Fritzas Rothas.

Mokslininkai darbą pradėjo analizuodami informaciją, kuri nemokamai platinama visam pasauliui ir saugojama Žmogaus baltymų informacinėje duomenų bazėje (Human Protein Reference Database). Pirmieji atradimai buvo stebinantys: su ligomis susiję baltymai – kaip manyta, ląstelėje atliekantys svarbias funkcijas kol būna normalūs – nebūtinai sąveikavo su daugeliu kitų baltymų.

Pavyzdžiui, tam tikras baltymas gali sąveikauti su maždaug 200 kitų baltymų, tačiau nebūti susijęs su jokia žinoma žmogaus liga, tvirtina autoriai. Tuo tarpu hormonus prijungiantis baltymas PPAR-gama, kiek žinoma, sąveikauja tik su 20 kitų baltymų, tačiau nuo jo taip pat iš dalies priklauso tokios ligos, kaip cukrinis diabetas ar gaubtinės žarnos vėžys.

A.Pandey sakė, jog tai prieštarauja ilgai gyvavusiam įsitikinusiam, kad santykinė tam tikro baltymo svarba gali būti nusakoma pagal tai, kiek jis sąveikauja su kitais baltymais.

Išanalizavus 1077 genus, kurie koduoja su ligomis susijusius baltymus (iš maždaug 10 000 duomenų bazėje esančių tokių genų) taip pat paaiškėjo, kad baltymai, koduojami genų, nuo kurių priklauso paveldimos ligos, gana dažnai sąveikauja su baltymais, kurie yra panašių ligų priežastis.

Pasak analizės autorių, tai būtų naudinga mokslininkams, ieškantiems, kaip manoma, nuo daugelio genų priklausančių ligų (pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų), kaltininkų. Ši duomenų bazė gali padėti paieškas nukreipti reikiama linkme.

Taip pat buvo palygintos į duomenų bazė įtrauktos 25 000 žmonių baltymų sąveikos su 16 000 mielių baltymų, 5 500 kirminų ir 25 000 musių baltymų atitinkamomis sąveikomis. Iki šiol mokslinėje literatūroje užfiksuota tik 16 sąveikų, kurios būtų bendros visoms keturioms rūšims.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją