Tokia išmatų ir geriamo vandens priešprieša – sąmoninga. B. Gatesas nori visą pasaulį supažindinti su aparatu, kuris, finansuojant Billo ir Melindos Gatesų fondui, buvo kuriamas skurdžių šalių nuotėkų padėties gerinimui. „Vanduo buvo nė kiek ne prastesnis už bet kokį iš buteliuose parduodamų vandenų. O panagrinėjęs inžineriją, kuri lemia to vandens gamybą, galiu teigti, kad mielai gerčiau jį kasdien. Tai visiškai saugu“, - sakė milijardierius filantropas.

Kaip paaiškinama vaizdo įraše, aparatas, pavadintas „Janicki Omniprocessor“, srutas verčia elektra, švariu geriamuoju vandeniu ir pelenais. Įrenginys, pakrikštytas bendrovės „Janicki Bioenergy“ generalinio direktoriaus Peterio Janickio vardu, išdžiovina žmogaus biologinės veiklos atliekas, taip išskiriant garus, kurie varo variklį, kuris generuoja elektrą. O iš nuotėkų pašalintas vanduo yra filtruojamas ir gaunamas švarus geriamas vanduo, rašo mashable.com.

Aparatas išsprendžia itin opią besivystančio pasaulio problemą. Apie 2 milijardai žmonių naudojasi išvietėmis, kurios nėra prijungtos prie kanalizacijos sistemų. Nuotėkos užteršia gruntinį vandenį, o dėl to kasmet miršta daugiau nei 700 000 vaikų, savo tinklaraštyje aiškina B. Gatesas.

Tai ne pirmas kartas, kai B. Gatesas pabrėžė prastų sanitarinių sąlygų ir ligų tarpusavio ryšį ir prisidėjo prie problemos sprendimo. Nuo 2011 metų jis ragina sukurti tualetą, kuris gali veikti ir neprijungtas prie kanalizacijos, vandentiekio sistemos ar elektros tinklo, tačiau galėtų konvertuoti žmogaus biologinės veiklos produktus į kurą ar trąšas. Toks įrengimas galėtų išnaikinti didelę dalį teršalų, gadinančių gyvenimą trečiojo pasaulio šalyse.

„Janicki Omniprocessor“ bandomąjį įrenginį sumontavo Senegale. O B. Gatesas nori paskleisti šią idėją visame besivystančiame pasaulyje ir pakeisti požiūrį į išmatų apdorojimą. Daugelis dabar veikiančių nuotėkų apdorojimo įrengimų nepanaudoja išmatų kaip energijos šaltinio – paprastai jas išdžiovina ir užkasa dykumose. O kaip kurą naudoja dyzeliną ar kitą neatsinaujinančios energijos šaltinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)