Tai grėsmingas ženklas artėjant šiaurinio pusrutulio vasarai: dėl besiformuojančio „El Nino“ orų modelio pietinėse žemyno dalyse termometro stulpelis pasiekė dar neregėtą lygį.

Savaitgalį Vietname buvo užfiksuota aukščiausia visų laikų temperatūra – 44,2 laipsniai Celsijaus, ir pasigirdo perspėjimų apie galimus elektros energijos tiekimo nutraukimus, o Laose taip pat buvo pasiekti karščio rekordai. Filipinuose vaikai buvo paleisti iš pamokų po to, kai karščio indeksas pasiekė „pavojaus“ zoną – potencialiai mirtiną karščio ir drėgmės derinį.

Svilinantis karštis – pastaraisiais metais vis dažnesnė ekstremalių orų tendencija, dėl kurios pasaulis atsiduria dar nepažįstamoje teritorijoje. Alinantys karščiai meta iššūkį vyriausybių gebėjimui apsaugoti visuomenės sveikatą ir užkirsti kelią didesniems žemės ūkio ir elektros energijos gamybos sutrikimams ekonomikoje, kuri vis dar sunkiai atsigauna po „Covid-19“ padarinių.

„El Nino“, kuriam būdinga pakilusi vandenyno temperatūra visame Ramiajame vandenyne, daro didelį poveikį viso pasaulio orams. Jis gali padėti sausros nukamuotoms Argentinos ir pietinėms JAV teritorijoms, tačiau kai kurias Azijos ir Australijos dalis gali užklupti karštesnės ir sausesnės oro sąlygos. Ypač nukentėtų kavos, cukraus, palmių aliejaus ir kakavos pasėliai.

Tailande daugelyje šiaurinių ir centrinių regionų didžiąją praėjusios savaitės dalį temperatūra laikėsi virš 40 laipsnių Celsijaus, todėl elektros energijos poreikis pasiekė naują piką. Įmonių ir bankų grupė paprašė vyriausybės parengti veiksmų planą, kaip įveikti galimą sausrą, kuri, pasak jų, gali trukti trejetą metų.

Pietryčių Azijoje karščiai jau kelias savaites muša visus rekordus. Per pastarąsias dvi dienas jie visai išprotėjo:

  • Laosas: karščiausia diena per visą istoriją, 43,5C
  • Vietnamas: karščiausia diena per visą istoriją, 44,1C
  • Sumušta dešimtys mėnesio rekordų
  • Tailande karščiausia visų laikų diena (45,4C) užfiksuota balandžio 15 d.

Kai kuriose Malaizijos vietovėse gali iškristi net 40 proc. mažiau kritulių, todėl gali kilti pavojus palmių aliejaus gamybai. Šalis yra viena pagrindinių šios žaliavos gamintojų pasaulyje. Valdžios institucijos atidžiai stebi, ar nesugrįš miškų gaisrai ir oro tarša. 2015 m. „El Nino“ sukėlė ypač sunkų rūko epizodą, kuris tapo viena didžiausių ekologinių nelaimių Pietryčių Azijoje.

Kitose Azijos dalyse svilinantys karščiai pastarąsias kelias savaites kepino kai kuriuos Kinijos, Indijos ir Bangladešo regionus. Pietvakarių Kinijoje esanti Junanio provincija – svarbus aliuminio gamybos centras – praėjusį mėnesį patyrė didžiausią sausrą per dešimtmetį. Indijoje po balandžio mėnesį šoktelėjusios temperatūros, dėl kurios kai kuriose valstijose buvo uždarytos mokyklos ir nuo karščio smūgio mirė mažiausiai 11 žmonių, laukiama ir daugiau karščio bangų.