Viduržemio jūros universiteto (Prancūzija) mokslininkas Didier Raoultas su kolegomis teigia, jog virusas, pavadintas „Sputnik“ plinta pasinaudodamas mamaviruso – gigantiško mimiviruso atmainos – replikacijos mechanizmais.

Mokslininkai teigia, jog virusas Sputnik yra pirmas naujos virusų klasės, kurią mokslininkai pavadino virofagais, narys, nes jis yra panašus į bakteriofagus arba fagus – bakterijas infekuojančius virusus – ir tai yra pirmas kartas, kai stebėta, kad virusas daugintųsi pasinaudodamas kito viruso resursais.

Fagų terapijos tyrimai, prasidėję XX a. pradžioje, buvo apleisti atradus antibiotikus.

Virusas „Sputnik” ne tik sutraukia mamaviruso plitimą amebose – D.Raoulto analizė įrodė, jog šis virusas taip pat „vagia“ genus iš kitų virusų. Mokslininkams tai gali padėti suprasti žalingų virusų genetinę evoliuciją ir galbūt panaudoti virofagus jiems sunaikinti. Tačiau kol kas mokslininkai galimybes vertina atsargiai.

„Kol kas per anksti sakyti, kad galėsime panaudoti „Sputnik” kaip ginklą prieš didelius virusus ar kaip didžiųjų virusų modifikavimo priemonę, bet fagai naudojami bakterijoms modifikuoti, tai kodėl gi ne?“, - sakė tyrimą atlikusios grupės narys Bernardas La Scola.

„Sputnik” primena virusus-palydovus – pavyzdžiui, tokius, kurie sukelia hepatitą D. Jie gali daugintis ir užkrėsti ląsteles tik tuo sąveikaudami su kitais virusais. Tačiau esminis skirtumas yra tas, kad „Sputnik” žymiai sumažina viruso, su kuriuo sąveikaujama, skaitlingumą.

„Šiuo atveju įdomu yra tai, kad „Sputnik” tai daro didesnio viruso sąskaita“, - sako Londono universiteto koledžo (D.Britanija) mokslininkas Robinas Weissas.

Tačiau Londono imperatoriškojo koledžo (D.Britanija) virusologas Geoffrey Smithas sako, kad tai gali būti visai nenuostabu, nes abu virusai yra priklausomi nuo užkrečiamos ląstelės metabolitų ir dėl šių metabolitų varžosi. Jis pridūrė: „bakteriofagai dauginasi tik bakterijose ir joms to pakanka, todėl terminas „virofagas“ yra netinkamas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją