Astronomai tvirtina, kad naujasis teleskopas leistų detaliau apžvelgti tolimas žvaigždes ir galaktikas bei padėti ieškoti planetų už Saulės sistemos ribų.

Optinis ir infraraudonojo spindulių spektro teleskopas būtų pastatytas naudojant adaptyviąją optiką, kuri keistų savo formą kompensuodama Žemės atmosferos turbulencijų sukuriamus planetos paviršių pasiekiančių spindulių iškraipymus.

Šios teleskopų sistemos stebimi vaizdai būtų daugiau nei 12 kartų ryškesni už „Hubble“ teleskopo pateikiamas nuotraukas.

Naujoji observatorija pasižymės 9 kartus didesnėmis šviesos surinkimo savybėmis nei bet kuris iš dvynių „Keck“ teleskopų.

Tokio dydžio teleskopo statyba ir valdymas yra milžiniškas sumanymas, reikalaujantis daug bendrų pastangų“, - sakė Kalifornijos technologijų instituto optinių observatorijų vadovas Richardas Ellisas (Ričardas Elisas).

Tokio didžiulio ir galingo teleskopo naudojimas astrofizikams suteiktų galimybę studijuoti galaktikų formavimąsi ir kosmoso aušrą, o taip pat procesus, dėl kurių aplink gretimas žvaigždes kuriasi jaunos planetų sistemos.

Kol kas projektas nėra finansuojamas, o teleskopo statybos vieta taip pat nėra aiški – tai galėtų būti Havajai, Čilė arba Meksika.

Kalifornijos technologijų institutas sukaupė daug didelių teleskopų statybos patirties: būtent šio universiteto specialistai statė „Keck“ teleskopus dvynius, o prieš tai didžiausias planetos optinis instrumentas – „Hale“ teleskopas Palomaro observatorijoje – taip pat šio universiteto darbuotojų rankų darbas.

Kitų valstybių mokslininkai taip pat neatsilieka kurdami milžiniškų teleskopų statybos planus. Europos didžiajame teleskope („European Large Teleskope“), kuris greičiausiai bus statomas Pietų Amerikoje, turėtų būti 100 metrų skersmens veidrodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją