Astronomai pasinaudojo intensyvia spinduliuote, kurią skleidžia vienas kvazaras – supermasyvios juodosios skylės „šalutinis produktas“, kuris veikia kaip kokia kosminė blykstė, nušviečianti dalį to milžiniško gijų tinklo.

Kosmologai mano, kad materija tarp galaktikų pasiskirsto kažkokiu „kosminiu tinklu“.

Manoma, kad didžioji dauguma Visatos atomų yra šiame tinkle kaip vandenilis, likęs po Didžiojo sprogimo, o galaktikos susiformuoja to tinklo mazguose.

„Tai pirmas kartas, kai kas nors galėjo pagauti kosminio tinklo atvaizdą, pademonstruojantį jo siūlišką struktūrą“, - sakė astronomijos doktorantas Fabrizio Arrigoni Battaia, kuris dalyvavo stebėjimuose iš Kecko observatorijos Havajuose.

Komanda buvo susitelkusi ties masyviu ūku, kuriame tinklo gijos persikryžiuoja.

Tą ūką mokslininkai galėjo tyrinėti dėl kvazaro apšvietimo – spinduliavimo, kurį skleidžia kosminė materija, krisdama į supermasyvią juodąją skylę galaktikos centre. Stebėjimas vyko panaudojant kompiuterinius šviesos filtrus.

Kvazarai yra šviesiausi objektai Visatoje.

„Šiuo atveju mums pasisekė, kad tas šviesos pluoštas nukrypęs tiesiai į kosminį tinklą ir priverčia švytėti dalį jo dujų“, - sakė tyrėjas Sebastiano Cantalupo iš Kalifornijos universiteto Santa Kruze.

Tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „Nature“.