Lankydamiesi Lietuvos ar pasaulio muziejuose veikiausiai ne kartą pastebėjote užrašą, kad fotografuoti meno kūrinius galima tik be blykstės. Jei esate pakankamai smalsus, veikiausiai prieisite prie sargo ir pasiteirausite. Sargas piktai pažvelgs į jus ir leptelės kažką tokio kaip „le froid de la lumière est mauvaise pour l’art“ – blykstės šviesa kenkia menui. Bet ar išties?

Pasiknaisiojus internete nesunkiai galima atrasti fotografo Martino H. Evanso atliktą tyrimą, kuriuo metu buvo fotografuojami meno kūriniai. Pastoviai fotografuojant su blykste, net ir iš labai arti ir ilgą laiką, meno kūriniui nedaroma jokia žala, arba ta žala nėra didesnė už tą, kurią daro šviestuvai.

Tiesa, jei fotografuojama su neekranuota blykste ir ilgą laiką – žala bus padaryta, tačiau neekranuotų blyksčių į fotoaparatus ir išmaniuosius telefonus niekas nededa. Taip pat padarysite žalą, jei fotografuosite senovine blykste – padegdami ir susprogdindami magnio metalo miltelius. Bet jei jūsų fotoaparatas dar neturi penkiasdešimties metų – meno kūriniui nepakenksite.

Taigi, kitą kartą lankydamiesi muziejuje senstelėjusį vyriškį ar moteriškę ir pamokyti galite, primindami, kad ši taisyklė veikiausiai atsirado tik todėl, kad muziejai norėjo parduoti atvirukus su meno kūriniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)